Nemezelés - 2021

Online szakkör Megismerkedünk a technika történetével és az alapvető munkamódszerekkel. A szakkör keretében könnyen elkészíthető és modern korunkba is illeszthető játékokat, kiegészítőket is nemezelünk majd.
A nemezelés szakkörünk legújabb 20 része elérhető itt:
https://aszakkor.hu/szakkorok/mestersegek/nemezeles


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Hol szerezhetem be a foglalkozásokhoz az 5 féle alapanyagot?

https://webshop.aszakkor.hu/kategoria-nemezeles

Ez a gyapjúcsomag tartalmazza mind az ötféle felhasznált alapanyagot:

 • 400 g magyar merinó nyers bundagyapjút
 • 1 kg szalaggyapjút 10 csodaszép színben
 • 0,5 kg bundagyapjút (bergschaf) 6 színben
 • 100 g fürtös gyapjút 5 színben
 • 10 g zöld selyemrostot


Ezekből öt személy is bátran dolgozhat a szakkörön, de egy főnek sem sok.

Van -e könyv a nemezkészítésről?

Magyarországon a nemezkészítésről számos jó könyv jelent meg.: Nagy Mari és Vidák István által írt nemezkészítéshez kapcsolódó kiadványok száma jóval 30 feletti, Árvai Anikó és Vetró Mihály által írt könyvek száma is 8-9 körüli, ezenkívül Gera Klárának és Aba P. Ákosnak is jelent meg egy-egy könyve. 

A nemezkészítést hol lehet tanulni?

Ha hobbiszinten szeretnél tanulni, keresd fel a közeledben levő művelődési ház szakkörét. Ha komolyabban szeretnél a témával foglalkozni, javaslom a nemezkészítők műhelyeit,  pl.: kecskeméti Napraforgó Műhelygaléria vagy látogass el a különböző népművészeti egyesületek által szervezett nyári táborokba. Ha szakmaként tanulnád és végzettséget adó bizonyítványt is szeretnél, akkor Budapesten a Hagyományok Házába, Békéscsabán a Békés Megyei Népművészeti Egyesület felnőtt képzésére valamint a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnáziumba tudsz jelentkezni.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Mit tegyek akkor, ha az ajándékba kapott, levágott birkagyapjú nagyon koszos, ürülékes és teli van sok-sok bogánccsal és szalmatörekkel? Azt is rögtön meleg vízbe áztassuk?

Az ajándékba kapott kezeletlen, tisztítatlan, nyers bundát, ha az nagyon koszos, érdemes először szárazon kiteríteni és átvizsgálni, az ürülékes, bogáncsos, általában hasalji részt elválasztani a tisztább háti részektől, és külön-külön, még szárazon a bogáncsokat és az ürüléket kiszedegetni belőle. Ezután jöhet a mosószódás, meleg vizes áztatás, ami lehet akár hosszabb idő, egy egész éjszaka is. Másnap a koszos vizet leöntjük, és újabb vízbe téve átmossuk, majd öblögetjük, szárítjuk.

Mikor és hol érdemes a gyapjúmosást, gyapjúfestést csinálni?

Erre a legalkalmasabb időpont májustól szeptemberig, amikor szép idő van, kint a szabadban, nyílt térben.

Ilyenkor a melegben a gyapjú is hamar megszárad, s ha véletlenül mi magunk is vizesek lennénk, az sem gond.

Ha mégis zárt térbe szorulunk, a gyapjúfestés esetében feltétlen nyissunk ablakot, ajtót, hogy a gőzöket ne szippantsuk be!


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Kézi kártoló fésűt honnan tudok beszerezni és mennyibe kerül?

A kézi kártoló fésűket párban árulják. Az ára 15 000 Ft-tól kezdődik. Mivel nem olcsó, így általában rendelésre  szerzi be a forgalmazó:

https://www.fonasrokkan.hu/product-page/kromski-k%C3%A9zi-k%C3%A1rtol%C3%B3

https://www.fonasrokkan.hu/product-page/ashford-tanul%C3%B3-k%C3%A9zi-k%C3%A1rtol%C3%B3

https://gyapjasbolt.hu/termek/kezi_kartolo_9x19cm_1_par.html

Milyen növényekkel festhetünk, ezeket honnan szerezzük be?

A legegyszerűbb és legnépszerűbb festőnövényeink: hagymalevél, diólevél, dióburok, amerikai dióburok, kamillavirágzat, nyírfalevél, büdöske virága, aranyvessző virága, levele, japánakác virága, juharfa kérge, festőbuzér gyökere, kutyabenge kérge, boglárka virágszirma, gránátalma héja, avokadó héja, magja, menta, borostyán, csalán, vérehulló fecskefű, éger tobozka, eukaliptusz levele, alkörmös, ecetfa termése.

Ezek egy részét a városi parkokból, egy részét gyógynövényboltokból, zöldség-gyümölcs, illetve virágpiacról, az erdőt járva a természetből gyűjthetjük be.

Gyapjú festésekor mivel szoktunk fixálni?

A fixáláshoz ételecetet használunk, amit az öblögetés során teszünk az utolsó öblítővízbe és egy kicsit hosszabb ideig benne is hagyhatjuk az anyagot.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A nemezzsinór készítésénél az elején a szalaggyapjúból mekkora darabot válasszunk le?

A videóban körülbelül jó kétujjnyi vastag, 3 méter hosszúságú szalagot választunk le. Ha nem áll rendelkezésre 3 m-es szalag egyben, akkor rövidebb szalagok összeillesztésével is érdemes ezt a hosszúságot tartanunk, hogy a kigyúrás után kellő hosszúságot kapjunk a játékhoz.

A nemezzsinórom két vége nem akar egymásba kapaszkodni, összenemezelődni. Mit csinálok rosszul?

Fontos, hogy a zsinórunk két végét még száraz állapotban, kissé elvékonyítva helyezzük szépen egymásra (szembefordítva), először szárazon kezdjük el a kemény asztalon a tenyerünk alatt megsodorni, majd ha a szálak egy kicsit így kapaszkodnak, azután vizezzük. A tenyér alatti sodrást is először csak óvatosan, finoman végezzük, ne túl nagy erővel, hogy a zsinór le-fel tudjon az asztalon hengergőzni. Ha hirtelen, nagy erővel sodorjuk, szétválhatnak a szálvégek és magukban nemezelődnek....ahelyett, hogy összekapaszkodnának.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Ha repedés keletkezik a csön-csön gyűrűn vagy a karkötőn, mit csináltam rosszul?

Amikor elkezdjük a zsinór gyúrását, nem szabad nyomni a gyapjút, csak óvatosan görgetni - ahogy a videóban is elhangzik -, mintha tészta lenne, és nem akarnánk, hogy nyúljon.

Tehát csak föl-le, hosszan hengergessük és ne nyomjuk, amíg a felülete hengerszerű lesz és megerősödik (2 perc). Általában akkor alakul ki ilyen repedés, ha túl erősen nyomtuk.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A gyűrű és a karkötő elkészítése viszonylag könnyen és gyorsan ment. Hogyan töltsük ki a maradék időnket a szakkörön?

A maradék időben készíthetünk újabb gyűrűket másfajta gyönggyel (fa, fém, ásvány) vagy anélkül, és újabb karkötőket akár gyöngyözve is... Vagy az előző leckében megtanult zsinórtechnikával vékony, hosszú zsinóros karkötőt, amit többszörösen tekerhetünk a csuklónkra.

Nyáron ez a viselet, ha bevizezzük, nagyon kellemesen hűti a csuklónkat a nagy melegben. :) Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Nemezkígyó készítésénél amikor a szemet a nemezelőtűvel próbáltam beleszurkálni, eltörött a tű. Mit csináltam rosszul? Esetleg más technikával is készíthetem a szemét?

A nemezkígyó szeménél ügyelnünk kell arra, hogy nem szabad a kígyó fejét túl keményre gyúrni, mert akkor nehezen lehet a szemet utólag beledolgozni a tűvel. Legalább olyan állagú legyen a feje, hogy két ujjal még össze tudjuk nyomni, tehát belül rugalmas, de kívül már összeállt, viszont nem kemény.

Ezen kívül fontos, hogy a fejet kiszárítsuk, vagy legalább törölközőbe csavarva jól nyomkodjuk ki, hogy ne legyen nagyon szappanos és vizes, mert a vizes nemezben a tű könnyen csúszik és törik.

Abban az esetben, ha túl keményre nemezeltük, akkor inkább gyöngyöt varrjunk fel szemnek, vagy akár keresztszemes hímzéssel is díszíthetjük a szemet.

A nemezkígyó nyelvét muszáj nemezelni?

Ha valakinek nehézséget okoz a nyelv tűnemezelése vagy éppen nincs kéznél a nemezelőtű, akkor nyelvnek színes fonaldarabot is fel lehet ölteni.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Mi a teendő, ha a virág szára és a virág szirma nem nemezelődött össze? Ennek mi lehet az oka?

Az egyik ok, hogyha nem áll össze a két nemez (szár és virág), az az lehet, hogy a virágot nagyon óvatosan és csak 1-2 percig kell simogatni. Utána mehet az összeillesztés a szárral. Kevés szappan, és víz, majd fólián keresztül óvatos (!) 5 perc simogatás. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos! Mert ha a zöld részt túl erősen nyomjuk, akkor nem fog "beleállni" a virágba, hanem ledörzsöljük róla.

Mi a teendő, ha nem állt rá és két darabban van a tárgy, tehát virág és szár levéllel?

Ki kell szárítani a tárgyakat, úgy ahogy most vannak. Majd összeillesztjük, és zöld cérnával pár öltéssel összevarrjuk.

Esetleg továbbnemezelhetjük, amíg kész nincs. Ha még mindkét elem puha volt, akkor össze fog nemezelődni. A végén a cérna eltávolítható, ha zavaró, de sokszor teljesen belevész a nemezbe.

Ha már az egyik nagyon összetapadt, akkor valószínűleg nem fog összenemezelődni. Készítsetek egy másikat, most már biztosan sikerülni fog! 

A zsinórom végére csak virágot nemezelhetek?

A zsinórunk végére nem csak virágot, hanem levelet vagy kis bimbót is nemezelhetünk.

A bimbónál szárazon előbb a gyapjúból egy kis golyócskának valót tekerünk fel, majd még mindig szárazon ezt a golyócskát a zsinór szárazon, szabadon hagyott végébe bugyoláljuk be, ezután kezdjük csak el a nedves szappanos kezünkkel simogatni, söndörgetni.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A minta leesik és nem akar a labdába beleállni, mit csinálok rosszul?

A mintának való szalaggyapjút elvékonyítva, hártya rétegben, ne megvastagodva, még szárazon helyezzük a labdánkra, majd apró, finom, óvatos mozdulatokkal, szappanos kézzel simogassuk oda a felülethez. Ezután kb. 5-10 percig csak óvatosan, lágyan simogassuk át az egész felületen (nem erővel) hogy odakapaszkodjék. Közben néha-néha a két kezünk között óvatosan nyomjuk össze, mintha hógolyót gyúrnánk, majd ismét söndörgessük, picit összegyúrjuk, ismét söndörgetjük... Az idő előrehaladtával lassan, fokozatosan, egyre erősebben, ahogyan az anyag is erősödik...

Ha túl vastagon rakjuk fel a mintát, vagy túl hamar, túl nagy erővel nyomjuk, gyúrogatjuk, akkor az leválhat, nem nemezelődik a felülethez.

Mennyi ideig gyúrogassuk a labdánkat?

Minél keményebbre gyúrjuk a labdánkat annál tartósabb lesz és magasabbra pattan vissza.

Általában 2-3 órás gyúrás elég szokott lenni ahhoz, hogy öblítés és teljes száradás után kb. derékmagasságig pattanjon vissza. 

Csörgőlabda hogyan készül?

A csörgőlabda is ugyanezzel a technikával készül, annyi különbséggel, hogy annak a közepébe 2-3 kavicsszemmel ellátott diót vagy kindertojás helyezünk, ezt tekerjük be jó szorosan a gyapjúba, majd hizlaljuk a kívánt méretre. Egy nagyméretű diót óvatosan, egy éles kés pengéjével kettépattintunk, kivesszük a dióbelet mindkét félből, és 1-2 db apró kavicsot helyezünk bele. Majd pillanatragasztóval a két felet egymáshoz rögzítjük.  Ha meggyőződtünk róla, hogy száradás után a dió nem esik szét, akkor becsomagolhatjuk a gyapjúba, és vizesen folyamatosan szépen felhizlalhatjuk.

Milyen mintát rakjunk a labdára?

Ha gyerekekkel alkotunk, vagy olyan felnőttekkel, akik még csak most ismerkednek a nemezzel, célszerű egyszerű mintát kialakítani (színes foltokat vagy szalaggyapjúból vékony, színes csíkokkal a labdát teljesen körbetekerve).


Hogyan készülnek az egészen bonyolult, míves mintákkal ellátott labdák ?

Ezek a labdák nemezelőtű segítségével készülnek. A labdát szárazon, a nemezelőtű segítségével egészen nagyra növeljük, majd a mintát is beletűzgéljük szárazon addig, míg a labda teljesen felkeményedik. Ezután szappanozzuk, vizezzük a felületet, és elkezdjük először csak simogatni, majd csicsogtatni, végül egyre nagyobb erővel gyúrni.

Mit tegyünk, ha nincs 2-3 óránk a gyúrogatásra?

Természetesen bármikor abba lehet hagyni a gyúrást, ha már nem esik szét a labdánk, és a minta is beleállt a felületbe. Ilyenkor öblítsük ki és tegyük félre száradni, és majd valamikor máskor, ha van időnk még tovább gyúrogathatjuk. Ilyenkor meleg vízbe mártogatva, felületét kicsit átszappanozva újragyúrjuk. Ezt akár többször is meg lehet ismételni.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Hány gramm gyapjúból induljunk ki?

15 grammot mérjetek ki az alaphoz a színes bundagyapjúból. Mintának felhasználhatjátok a fecniket, maradékokat, vagy a színes bundagyapjúból kb. 3 grammot.

Milyen mintát válasszunk, amikor a képet készítjük?

Bármilyen mintát kirakhatunk, nincsen korlátja a mintakirakásnak. Amire törekedjünk, hogy inkább a gyerekek és felnőttek képességeihez, a már meglévő tudásához igazodjunk. Tehát az egyszerűséggel kezdjünk, és többszöri alkotásnál már lehet a minta is összetettebb.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A báb elkészítése során, amikor kifordítottuk, a báb arca a kartonpapírra ragadt és nem állt bele az alatta levő alapba. Mit csináltunk rosszul?

Valószínűleg túl hamar próbáltátok meg kifordítani, tovább kellett volna még simogatni mindkét oldalon úgy, hogy menet közben időnként a simogatások között gyakran le is nyomogatjuk, mintha egy szivacs volna. Kifordítás előtt mindenképp érdemes belekukkantani, hogy meggyőződjünk arról, hogy jó-e már, s csak akkor fordítsuk, ha már valamennyire beleállt a minta is az alapba.

Ha kifordítás után azt tapasztaljuk, hogy még nem állt bele, nemezelőtű segítségével tudunk rajta még segíteni, illetve végső esetben kis vékony varrócérnával átmenetileg le is öltögethetjük. A javításnál arra ügyeljünk, hogy a báb két oldalát ne rögzítsük egymáshoz, mert akkor a gyúrások után nem tudjuk szétválasztani, összenemezelődik.

Lyukas lett a figurám. Mit rontottam el?

Amikor a gyapjúrétegeket kirakjuk a sablonra, mindig vessünk rá vizezés előtt egy pillantást, hogy a kirakás egyenletes-e? Ahol vékonyabbnak ítéljük, azt a részt pótoljuk ki, hogy egyenletes legyen az anyagvastagságunk. Így elkerülhető a lyukképződés. Ez minden üreges tárgyra vonatkozhat.

Csak kartonpapírt használhatunk sablonnak?

Sablonnak nem csak kartonpapírt használhatunk, hanem erős nejlonfóliát, buborékfóliát, habszivacsfóliát, használt bőr vagy linóleumdarabot is.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Későn érkeztem, s nekem már nem jutott színes gyapjútincs...Máshogyan is lehet díszíteni a tálkánkat?

Természetesen nem csak gyapjútinccsel tudtok díszíteni. Lehet színes, maradék gyapjúdarabkákkal, pöttyszerű foltokkal, gyapjúfonallal, előnemez darabkákkal, selyemszálakkal is díszíteni, 

Mekkora legyen a kiindulási méret, mekkora legyen a kincstartó sablonom?

Egy max. 25 cm átmérőjű körnél nem kell nagyobbat készíteni.

Ha 20 cm átmérőjű kört használtok, kisebb méretű húsvéti tojástartó tálka lehet belőle :) !!!

Mikor lehet felvágni?

Miután mind a két oldalra minden réteget felhelyeztünk, szappanos meleg vizes simogatás jön és hengerelgetés kb. 20-30 percen át mindkét oldalon, amíg a szálak teljesen össze nem kapaszkodnak. Ezt csippentéspróbával tudjuk ellenőrizni...Ha szálak már erősen összekapaszkodtak, és a csippentéspróbával sem válnak el, nem lehet felszedni őket (tehát egy viszonylag stabil előnemezes állapotot kapunk) akkor fel lehet vágni.

2: Hol vágjuk fel, és hogyan ?

Azon az oldalon, ami a teteje lesz. Ezt még rögtön az első kirakáskor, és utána a további rétegek felhelyezésénél is jelöljük egy más színű gyapjúpöttyel. 

Először csak kisebb (kb. 5cm átmérőjű) lyukat vágjunk, fordítsuk ki, majd ha szükséges, ezután bővítsük, vágjuk nagyobbra még a száját - ügyelve, hogy a fürtös tincsekbe ne vágjunk bele.

Ha könnyebbség a számunkra a kezdeteknél, akkor a sablonra rajzoljuk fel a tál kör alakú száját. A díszítő fürtös tincseket a száját jelölő körön kívülre helyezzük el.

3: Mit csináljunk a felvágás és kifordítás után?

Szappanozzuk és simogassuk át a két kezünk között a tálka teljes felületét a kifordítás után, hiszen eddig ezt a külső felületet még nem simogattuk, mivel belül volt. Majd ha már elég masszív, akkor elkezdhetjük gyúrni.

A gyúrás során helyezzük vászonba vagy gyékényalátétbe a tálunkat, forró vízzel locsoljuk be, tekerjük fel, és először csak gyengédebben hengerelgessük a a tenyerünk alatt 1-2 percig egyik irányból, majd ezután szemből is. feltekerve. Majd csomagoljuk ki, forgassuk el 90 fokkal a tálat a gyékényen és így tekerjük fel és hengerelgessük tovább 1-2 percet, majd szemből feltekerve.

Ezután bontsuk ki és fordítsuk meg a tálat, és szájával lefelé, az aljával felfelé lefektetve újból gyúrjuk meg forró vízzel meglocsolva ( 4x egyik oldalról, majd szemből, majd 90 fokkal elfordítva, majd szemből).

Mindaddig folytassuk így a gyúrásokat (fokozatosan egyre nagyobb erővel), míg a 2/3 -os méretet el nem érjük.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Mennyi idő összesen a kis tarsoly elkészítése?

A minta előrajzolása, színezése, megtervezése, a sablon előrajzolása és kivágása kb. 1 órát vesz igénybe.

A mintakirakás és a tarsolytest összeállítása, összesimogatása kb. 1-1,5 óra. 

A tarsoly kigyúrása kb. 2-2,5 óra, így összesen kb. 4-5 óra alatt készíthető el.

Mikor lehet üreges tárgy készítésénél a sablont kivenni?

A tárgyunkból a sablont menet közben, körülbelül 15-20 perces simogatás és/vagy az első két laza hengergetés után szoktuk kivenni, miután a szabad gyapjúszálak legalább annyira összekapaszkodnak, hogy csippentéspróbával már nem lehet felszedni őket. Ez egy stabil előnemezes állapot, amikor a szálak már stabilan egymáshoz kapaszkodnak, de még nem, vagy alig tömörödnek. Ilyenkor már a minta is teljesen belekapaszkodik az alatta levő felületbe.

Mit használjunk sablonnak?

Sablonnak használhatunk keményebb kartont, mint az előző filmekben azt láttuk a kétoldalú kesztyűbábnál, használhatunk buborékfóliát vagy erősebb, vastagabb nejlon fóliát, esetleg sittes zsákot de a laminált parketta-alátétnek használt habszivacs fólia is jó. Én ilyen parketta-alátéttel dolgozom a filmben.

Milyen mintát rakhatunk a tarsolyunkra?

Ha az általam készített minta túl bonyolultnak tűnik, vagy túl aprólékosnak, időigényesnek a kirakása, természetesen készíthetünk minta nélkül is, vagy egyszerűbb, számunkra tetszetős mintával, pl.: kis pöttyök, karikák vagy színes foltok.  A lerakás és mintakirakás technikája ebben az esetben is természetesen ugyanaz. Vágjuk ki a sablont a fóliából vagy kartonból, rajzoljuk fel a mintát ügyelve, hogy a szélén kb. 1 ujjnyit hagyjunk ki (ne csússzon le a minta a gyúrás során). Ezután rakjuk ki a mintát, majd a tarsoly egész felületére a gyapjúrétegeket mindkét oldalon. Szappanos, vizes kézzel simogassuk össze, majd ha a felületi szálak már egy jó erős előnemezes állapotra összekapaszkodtak, akkor jöhet a hengergetés. Ha a minta is beleáll az alapba, a sablonunkat kivehetjük, és jöhet a gyúrás ....


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Hogyan használjuk a nemezelőtűt, mire ügyeljünk?

A nemezelőtűvel óvatosan bánjunk, mert könnyen törik és balesetveszélyes lehet a használata; ha nem vagyunk kellően óvatosak, könnyen megszúrhatjuk magunkat!

A tűt szinte mindig csak száraz állapotban lévő gyapjúhoz használjuk, mert a vizes gyapjúban könnyen félrecsúszik és beletörik a hegye. Az is fontos, hogy a kezünk és a tű is teljesen száraz, szappanmentes legyen, hogy stabilan tudjuk megfogni és tartani. Használatkor ügyeljünk arra, hogy ne magunk, azaz a kezünk felé, hanem magunktól elfelé, távolodó irányba szurkáljunk. Érdemes a tárgy alá egy vastagabb fürdőszivacsot, vagy egy használaton kívüli, hengerbe feltekert törölközőt tenni, hogyha a tű véletlenül átfut a tárgyon, ne a kemény asztalba ütközzön, ne törjön el. Csak akkor használjuk a tűt, ha az könnyedén befut az anyagunkba; ha akad, vagy nehezen fut bele az anyagba, esetleg feszül, görbül, ne használjuk, mert beletörik.

Honnan tudjuk a nemezelőtűt beszerezni?

A nemezelőtű általában kapható a kreatív/hobbyboltokban, egyes rövidáru üzletekben, valamint a művészellátó boltokban is. 

Az interneten is megtalálható webáruházakban: www.manoposta.hu valamint a www.gyapjasbolt.hu felületen.

A többi négylábú állatka is így készül?

Igen, ennek az állatkának a mintájára, hasonlóképpen készíthettek más állatkát is.

Közeledik a húsvét ünnepe, kis bárányt is készíthettek. Ilyenkor érdemes megfigyelni, hogy mitől lesz a figuránknak bari jellege és annak alapján formálni az állatot pl.: kerekebbre, rövidebb lábakkal., hosszabb fülekkel..stb

A szárazon, tűnemezzel készített állatokat mindig szappanozzuk és vizezzük a végén?

Igen a végén mindig meg kell gyúrni, hogy tartós legyen.

Fontos, hogy a gyermekjáték bírja a gyermekek keze alatt a játék folyamán a kiképzést :) !!!


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Nagyon gyenge, vékony lett a madaram szárnya. Mit csináltam rosszul?

Mielőtt a színes gyapjúval kezdenénk becsomagolni a madarunkat, győződjünk meg róla, hogy kellő mennyiségű gyapjút tettünk-e fel szárnynak, s ha kevésnek érezzük, tegyünk még fel újabb, akár 2-3 réteget úgy, hogy a szálirányok egymásra merőlegesek legyenek és tűzdeljük jól össze. (Így a szárnyakat akár mindkét irányból: alulról és felülről is megerősíthetjük). Ezután kezdjük a színes gyapjúba való becsomagolást. A madár testét/fejét is érdemes kicsit erősebbre, keményebbre ( hosszabb ideig ) tűnemezelni. Így amikor szappanozzuk, vizezzük, úgy könnyebb lesz vele dolgozni.

Mekkora madarat készítsünk?

Kezdetben, mikor először készítünk madarat, ügyeljünk rá, hogy a madarunk ne legyen nagy és bonyolult, hogy a kezünkbe kényelmesen beleférjen, jól meg lehessen gyúrni....

Sokadjára, mikor már kellő tapasztalatot szereztünk, megpróbálkozhatunk  nagyobb madárral is, pl.: gólya .

Ehhez azonban sok-sok gyakorlás szükségesGyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Mennyi ideig tart a gyúrás?

A gyúrás ideje összefüggésben van a tárgy méretével.

A kisebb, tömör tárgyakat 0,5- 1 órán át szoktuk gyúrni, labda esetében ez akár 2 óra is lehet.

Kisebb üreges tárgyakat pl.: mobiltok, pénztárca, kincstartó 1,5-2 órán át.

Nagyobb nemeztárgyakat: pl.: papucs, nemezpárna, nemeztáska,  malom  4-6 órán át.

Nagy nemez takarókat 6-8-10 órán át, akár több napon át.

Mikor jó, mikor van kész a nemeztárgyam?

Ha a gyúrásban eljutottunk arra a pontra, hogy a tárgyunk tovább már nem tömörödik, és a kiindulási méretnek kb. a 2/3-ára zsugorodott, akkor késznek tekinthető. Ilyenkor érdemes a szappanos vizet teljesen kiöblíteni belőle, lecsöpögtetni, és nagyobb tárgyaknál korlátra, rúdra felterítve szárítani.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Mikor érdemes a nagy malom nemeztakarót készíteni?

A nagyméretű nemeztárgyak készítése idő- és emberigényes feladat.

Célszerű többen, kalákában dolgozni, mivel a gyúrás nagy erőt igényel és hosszadalmas: 4-6-8 óra is lehet. Ha többen vagyunk, akkor kettesével, hármasával csoportba rendeződve váltogatni tudjuk egymást 20-20 percenként. 

Májustól szeptemberig kint a szabadban javasoljuk, amikor már a szép időben nem gond, ha a gyúrás során vizesek leszünk, mert hamar megszáradunk.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Ha nincs gyékénytakarónk, mibe gyúrjunk?

A tárgyak kigyúrásával kapcsolatban általánosan elmondható, hogy a tárgy méretétől és típusától is függ, hogy a gyúrás során milyen segédeszközt használunk.

A kisméretű tömör tárgyakat (apró virágok, ékszerek, labda..stb.) általában a két tenyerünk között gyúrjuk hengergető mozdulatokkal, a fokozatosság elvét betartva, először finoman, majd egyre erősebben.

A kisebb üreges, lapos tárgyakat általában vászonba csavarba vagy tányéralátétként árusított bambusz, gyékény alátétben gyúrjuk ki. Itt is tartsuk be a fokozatosság elvét! Először csak magában hengerelgetjük, majd ha már a szálak összekapaszkodtak a két tenyerünk alatt, később az alkarunk alatt, a felsőtestünk ránehezedésével tudunk gyúrni. 

A nagyméretű takarókat, párnákat vászonba vagy gyékénybe kirakva és feltekerve gyúrjuk ki. Itt is fontos a fokozatosság elve. Kezdetben a feltekeréshez úgynevezett "magot" is használunk, ami lehet egy kemény farúd, vagy  rugalmas habszivacshenger, vagy feltekert törölköződarab, vagy a hosszú gyékényünk eleje feltekerve.  Eköré, erre tekerjük fel a kirakott nemezünket. Ezt a magot  a későbbiekben -a tömörítésnél- már elhagyjuk. Érdekességként említeném meg, hogy vannak olyan nemezkészítő népek, amelyek nem csak karral, alkarral, hanem lábbal is gyúrnak, pl. Törökország, Irán. 

Mit csináljunk, ha a takarónkat nem tudjuk a foglalkozás alatt teljesen kigyúrni?

Ha egy foglalkozáson a tárgykészítésre álló idő nem elégséges, akkor a munkafolyamatot részekre kell osztani, és kettő vagy több foglalkozás alatt tudjuk a tárgyat elkészíteni.

Ebben az esetben meg kell tervezni, hogy meddig juthatunk el egy-egy foglalkozáson. A kirakást, belocsolást és az első pár hengergetést (amíg a szálak össze nem kapaszkodnak előnemezzé) muszáj egy foglalkozáson belül elvégezni, hiszen nem hagyhatjuk az asztalon kirakott és belocsolt tárgyunkat a következő foglalkozásig magára. Ha viszont túl vagyunk az első 3-4 hengerelgetésen, és már egy előnemezes állapotba került a takarónk, a minta nem esik le, hanem az alaphoz hozzákapaszkodott, akkor félretehetjük és a következő alkalommal folytathatjuk. Ilyenkor a hengerbe feltekert vizes nemezünket felállítva egy felmosóvödör szitájába állítsuk bele, hagyjuk kicsöpögni 0,5-1 óra alatt, esetleg egy kicsit ki is nyomkodjuk, majd egy rúdra vagy korlátra, esetleg gerendára, kerítéskapura kiterítve szárítsuk ki. Ha teljesen kiszáradt (de csak akkor!), már akár feltekerve is eltehetjük. Fontos, hogy ne hagyjuk több napon keresztül vizesen feltekerve, mert bebüdösödik, berohad!!!  A félkész, kiszárított takarót aztán újra elővehetjük, ha van időnk a munka elvégzésére. Ilyenkor ismét a gyékénybe, vagy vászonba helyezve forró vízzel belocsoljuk és tovább folytatjuk a gyúrást, amíg el nem készül.

Ha hozzászólást szeretnél írni, akkor kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj a weboldalra.


Még nincs hozzászólás!
Legyél az első és mondd el a véleményedet.

Ha ki szeretnéd tölteni, akkor kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj a weboldalra.

Amennyiben tetszik és hasznosnak találod a szakkört és a weboldalt, kérjük ajánld ismerősödnek.

Ha megérkezik a gyapjú csomagunk, hogyan kezdjünk neki a munkának?

Mielőtt nemezelni kezdenénk, érdemes a gyapjúcsomagot szétszedni és a gyapjúmennyiségeket foglalkozás szerint kiadagolni. Az egyes mennyiségeket megtaláljátok a Mennyi anyagot használjunk fel az adott nemeztárgy elkészítéséhez? kérdésnél az általános kérdéskörben.

Ezután nézzük meg végig, egyben, az adott tárgyalkotással foglalkozó filmet. Az első áttekintést követően már nagyjából képben leszünk, hogy milyen folyamatot, milyen technikával, milyen eszközökkel kell végigcsinálnunk.

Ezután lássunk a csoportunkkal a munkához. Ha menet közben elakadnátok, valami nem egyértelmű,nyugodtan pörgessétek vissza a filmet, és nézzétek meg többször is! Használjátok a kérdezz-felelek menüpontot, hogy segítséget adhassunk!

Jó nemezelést!

Mennyi anyagot használjunk el az adott nemezelt tárgy elkészítéséhez?

 • Nemez zsinór –10gr AMSz
 • Nemez gyűrű , Karkötő – kézen kezdve -10gr AMSz
 • CSÖN-CSÖN GYŰRŰ– AMSz 15gr(Alap), AMSZ 5gr(színes gyűrűk)
 • Barátság karkötő 10gr AMSz/fő
 • Kígyó 15 g AMSz/fő
 • Nemez virág szárral- nyaklánc vagy öv. 10 g AM/fő +zöld selyem rost
 • Nemezlabda: 20gr MMB(alap)+10grMMBSZ (alap)+2gr AMSZ (minta)
 •  Első kis nemez kép - ami akkora mint a két tenyerünk: 15gr MMBSZ
 • Jó reggelt kézbáb: 15gr MMBSZ(alap)+5gr AMSZ (minta)
 •  Kincstároló nemeztál: 15 gr MMBSZ + 45 gr AMSz + 5 gr fürtös gyapjú
 • KIS TÁSKA: 30gr MMBSZ (alap) +10gr MMBSZ(minta)+5 gr AMSZ kontúrnak
 • NÉGYLÁBÚ ÁLLAT: 15gr MMB (alap) 5gr AMSZ(minta)
 • NEMEZMADÁR: 15gr MMB(alap) 5grAMSZ
 • KIS NEMEZTAKARÓ: 60gr MMB (alap) 10gr MMBSZ(minta) a csoport együtt készítsen el egyet.
 • KIS MALOM-NEMEZTAKARÓ: 130gr MMB (nyers, kék ,vagy barna) 5gr MMBSZ(minta), 25gr (két színben 4-4 lapos játékkorong) a csoport együtt készítsen el egyet.

Mennyi szappant használjak alkotás közben?

Először sok kell, majd ahogy tömörödik a gyapjú, úgy egyre kevesebb és kevesebb. A végső gyúrásnál már csak forró vízre van szükség.

Hogyan tisztíthatom az elkészült nemeztárgyakat?

Nyugodtan ki lehet mosni őket, hiszen készítés közben is mossuk. 

Csap alatt bevizezhetjük, majd kevés szappannal bedörzsöljük és folyó vízben addig mossuk, míg tiszta nem lesz. Formázás után fűtőtesten egy éjszaka alatt újra kiszárad.

A szakköri foglalkozások alkalmával hogyan dolgozzunk? Párban, egyénileg, esetleg többen, kalákában?

Az apróbb tárgyaknál (gyűrű, kis karkötő, golyócskák, apró kis állatkák, játékok, ujjbábok, kis tokok) általában mindenki külön-külön, egyénenként dolgozik, hogy az anyagszerűséget megtanulja (mennyi szappant és vizet használjunk, meddig simogassuk, mikortól gyúrogassuk a tárgyunkat, és mikor tekinthető késznek, mikor és milyen erővel bánjunk az anyaggal).  Ehhez sok-sok gyakorlás és türelem szükséges, ezért egy típusú tárgyat sokszor elkészíthetünk. Például zsinórt is sokféle méretben, vastagságban készíthetünk, s aztán azt többféle célra is felhasználhatjuk: gyűrűnek, karkötőnek nyakláncnak, kötözőzsinórnak, hajdísznek, övnek... A két végét hagyhatjuk szabadon, vagy körbezárhatjuk és összenemezelhetjük, vagy virágokat, levelet, golyót illeszthetünk, nemezelhetünk rá. 

A csön-csön gyűrűs játéknál dolgozhatunk együtt is közösen, de akkor többen mindössze 1 darab játékot készítünk. Ha mindenki saját játékot szeretne, amit haza is lehet vinni, akkor készíthet mindenki magának egyet. 

Nagy méretű társasjátékok, takarók esetén azonban fontos, hogy többen dolgozzunk együtt, hiszen méreténél és súlyánál fogva a gyúrást, locsolásokat, hengergetéseket (ami nehéz fizikai munka is egyben és igen hosszadalmas) célszerű kalákában végezni.

Mit tegyek, ha a minta nem akar a felületbe beleállni, nem kapaszkodik össze az alatta levő gyapjúrétegekkel?

Ha a sok-sok simogatás és az első két laza hengergetés után sem akar a minta az alapba beleállni, ezt úgy tudjuk javítani, hogy apró kis le-fel öltésekkel, vékony varrócérnával odarögzítjük, odavarrjuk az alaphoz, még a nagy gyúrások előtt. Egy másik megoldás lehet kisebb tárgyaknál, ha ekkor (még a keményre gyúrások előtt, de már egy előnemezes állapotban) teljesen kiszárítjuk és nemezelőtű segítségével, szárazon beleszurkálva rögzítjük a mintát az alaphoz. Ebben az esetben tegyünk a felület alá egy vastagabb szivacsot vagy összegurigázott rossz törölközőt vastagabb rétegnek, hogy szúráskor ne a nemez alatti felületet sértsük meg, illetve, hogy a nemezelőtű a kemény asztalfelületbe ütközve ne törjön el. Mindaddig tűzgéljük, míg a felületi minta színes szálai átkapaszkodnak a fonák oldalra s ott kibújnak. Ha ezzel készenvagyunk, akkor meleg vízzel itassuk át és jól szappanozzuk be a felületet és még 10-15 percig finoman simogassuk. Ezután folytathatjuk a gyúrással.

Mit használhatunk sablonnak?

Sablonnak használhatunk keményebb, vastagabb kartondarabot. Ennek előnye, hogy bármely kartondobozos csomagolóanyagot újrahasznosíthatjuk ezáltal, külön nem kell érte fizetni. Hátránya, hogy mivel elázik nemigen tudjuk többször felhasználni. Használhatunk erős nejlonfóliákat, sittes zsákot. Ezek is lehetnek újrahasznosított csomagolóanyagok, nejlontáskák, amiket többször is felhasználhatunk, hiszen nemezelés után megszáríthatóak. Használhatunk laminált parkettaalátétként árult habszivacs fóliát is. Ennek előnye, hogy van egy bizonyos vastagsága, rugalmassága, könnyen szabható és szintén megszárítható és többször felhasználható.

Mikor tekinthető egy nemeztárgy késznek?

Ha kellőképpen, elég ideig gyúrtuk, akkor egy tömör, kompakt, stabil és erős nemeztárgyat kapunk, ami már nem foszlik, nem mállik, nem nyúlik, nem lyukas és a kirakási méretnek legalább a 2/3 részére ment össze. Na ekkor már késznek tekinthető. Ilyenkor érdemes belőle a maradék szappant teljesen kiöblíteni és úgy megszárítani!!!

Hogyan tároljuk a gyapjút?

Száraz, világos helyen, száraz, fényáteresztő, légmentesen zárható zsákokba vagy műanyag, áttetsző, jól lezárható dobozokba érdemes tenni, molyriasztó tablettával vagy levendulaolajjal becsöpögtetve, hogy a molyok ne menjenek bele.

Ha nem használjuk fel 1-2 hónapon belül, akkor pedig mozgassuk 2 hónaponta: vegyük ki, szellőztessük meg, rakjuk ki a napra...Több hónapon át ne hagyjuk sötét helyen, háborítatlanul, mert a molyok szeretik az ilyen helyet :) !!!!

Eltörött a nemezelőtűnk, honnan lehet beszerezni?

Ha a nemezelőtűk eltörtek az ASzakkör webáruházából tudtok újabb adagot rendelni.

Ha ott éppen nincs, akkor a helyi rövidáru szaküzletekben vagy kreatív-hobby boltokban,  papír-írószer, művészellátó boltokban érdemes utánakérdezni, vagy az interneten lévő webáruházakból tudtok rendelni:  www.manoposta.hu valamint a www.gyapjasbolt.hu felületen.

Nagy Mari
Népművészet Mestere, nemezkészítő, kosárkötő, játékkészítő
Adatlap

50 éve foglalkozom a népművészet több ágának kutatásával, oktatásával és alkotómunkával. 17 éven keresztül voltam a Szórakaténusz Játékmúzeum Műhelyének vezető múzeumpedagógusa.

Vidák István
Népművészet Mestere, nemezkészítő
Adatlap

50 éve foglalkozom a különböző népművészeti ágak kutatásával, oktatásával és alkotómunkával.

Bezsenyiné Vidák Annamária
Népművészet Ifjú Mestere, nemezkészítő, szakoktató
Adatlap

Alkotó tevékenységem mellett hagyományos és modern nemezkészítést tanítok saját műhelyemben, Kecskeméten. Az Igen-ez Műhelyt 2002-ben alapítottam. Specialitásom a selyemnemezelés, az ún. NUNO nemezöltözékek, kiegészítők és tértextilek. Ezen belül saját fejlesztés a mozaik-nuno nemez. Vallom, hogy a minőségi ipar vagy népművészeti tárgy használata és készítése emeli az életminőséget.

ifj. Vidák István
Népművészet Ifjú Mestere, nemezkészítő
Adatlap

Szeretnék minél többet tanulni a szüleimtől és másoktól is; tudatosan előbbre vinni a nemez ügyét. Szeretném minél többször átélni azt az érzést, amit a nemez mintájának lerakása és az elkészítés folyamata, valamint a közösségben végzett munka jelent nekem.

Bors Franciska
nemezkészítő, nemezkészítő szakoktató, népi játszóházvezető
Adatlap

2010-től foglalkozom nemezkészítéssel. Tanulmányaimat a Békés Megyei Kézműves Szakiskolában Aba P. Ákos, Kecskeméten Nagy Mari és Vidák István, valamint a Nádudvari Kézműves Szakiskolában Árvai Anikó és Vetró Mihály vezetésével végeztem. Jelenleg felnőtt szakképzésben tanítok Békéscsabán, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület felkérésére.

Gera Klára
nemezelő
Adatlap

A ’70-es években kezdtem kézművességgel foglalkozni: szövéssel, később nemezeléssel. Vezettem szakköröket iskolákban, művelődési házakban. A nemezeléssel Nagy Mari és Vidák István ismertetett meg.A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához. Az oldal igénybevételével elfogadod a cookie-k használatát. Az Adatkezelési tájékoztató elolvasása.

Sütik kezelése

A sütik segítségével javítjuk szolgáltatásainkat. A weboldalon ezeket a sütiket használjuk:

A weboldal működéséhez elengedhetetlen funkciókért felelősek.

Név nélküli statisztika, ami segít minket a weboldal tovább fejlesztésében.

Mi is az a süti?

A süti (cookie) egy kis fájl, amely akkor kerül a számítógépre, amikor Ön egy webhelyet látogat meg. A sütik számtalan funkcióval rendelkeznek.

Többek között információt gyűjtenek, megjegyzik a látogató egyéni beállításait, felhasználásra kerülnek pl. az online bevásárlókosarak használatakor, és általánosságban megkönnyítik a weboldal használatát a felhasználók számára.

Hogyan ellenőrizheti és hogyan tudja kikapcsolni a sütiket?

Minden modern böngésző engedélyezi a sütik beállításának a változtatását. A legtöbb böngésző alapértelmezettként automatikusan elfogadja a sütiket, de ezek általában megváltoztathatóak, hogy megakadályozza az automatikus elfogadást és minden alkalommal felajánlja a választás lehetőségét, hogy szeretne vagy nem sütiket engedélyezni.

Felhívjuk figyelmét, hogy mivel a sütik célja weboldalunk használhatóságának és folyamatainak megkönnyítése vagy lehetővé tétele, a cookie-k alkalmazásának megakadályozása vagy törlése által előfordulhat, hogy felhasználóink nem lesznek képesek weboldalunk funkcióinak teljes körű használatára, illetve hogy a weboldal a tervezettől eltérően fog működni böngészőjében.

A legnépszerűbb böngészők süti beállításairól az alábbi linkeken tájékozódhat

Süti típusa Ezen típusú sütik fogadása Adatkezelés jogalapja Adatkezelés célja Adatkezelés időtartama Kezelt adatkör Címzettek köre Adatok továbbítása
Munkamenet sütik Munkamenet sütik használatához nem szükséges engedély Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. CVIII. törvény (Elkertv.) 13/A. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezés A honlap megfelelő működésének biztosítása A vonatkozó látogatói
munkamenet
lezárásáig tartó
időszak
aszakkor.hu - october_session
aszakkor.hu - user_auth
Adatkezelő Nincs
Használatot elősegítő sütik Használatot elősegítő sütik engedélyezése Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. CVIII. törvény (Elkertv.) 13/A. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezés A felhasználói élmény növelése, a honlap használatának kényelmesebbé tétele + Az engedély tárolásának lehetősége Amikor a böngészési programfolyamat véget ér
365 év
365 év
365 év
aszakkor.hu - ck_glue_visit
aszakkor.hu - sg-cookies-consent
aszakkor.hu - sg-cookies-necessary
aszakkor.hu - sg-cookies-statistics
Adatkezelő Nincs
Google Analytics Google Analytics engedélyezése Az Ön hozzájárulása Információt gyűjtsünk azzal kapcsolatban, hogyan használják látogatóink weboldalunkat + Az engedély tárolásának lehetősége 2 év
1 perc
24 óra
aszakkor.hu - _ga
aszakkor.hu - _gat_gtag_UA_19221102_26
aszakkor.hu - _gid
Google Analytics Google LLC
X
Regisztráljon a még teljesebb felhasználói élmény és az extra funkciók elérésének érdekében!
Egyben iratkozzon fel hírlevelünkre is!
Adatkezelési tájékoztatót
ÁSZF-et