Gyakran ismételt kérdések

Általános válaszaink a szakkörökön és a filmek nézése közben felmerült kérdéseitekre:
(ha közvetlenül a videóban szereplő oktatótól kérdeznél, itt megteheted: https://aszakkor.hu/kerdezz-felelek)

Általános

Az egységcsomag tartalma miért nem egyezik meg a filmben szereplő alapanyaggal?

A gyöngy alapanyag szín- és méretválasztéka mindig a piacon fellelhető aktuális kínálattól függ. A gyöngyfűző egységcsomagok tartalma megfelel a filmekben látható ékszerek elkészítéséhez. 

Hogyan lehet elkerülni a cérna összegubancolódását?
 • Ha túl hosszú a cérna, amivel dolgozol, könnyen kerül rá csomó. Javasoljuk, hogy próbálj meg rövidebb szállal fűzni. Így előfordulhat, hogy többször kell majd toldani, de összességében megéri.
 • Ha felmerült a gyanú, hogy csomó került a cérnára, azonnal ellenőrizni kell, addig, amíg nem szorul meg teljesen a csomó. Ilyenkor még sokkal könnyebb kioldani.
 • Ha már ott a csomó a cérnán, lehet, hogy még körömmel meg lehet lazítani. Először mindig az ujjainkkal próbáljunk oldani. Ha ez már nem megy, akkor a tű segítségével lazítsunk a csomón. Ügyeljünk arra, hogy a cérnát a tű ne roncsolja el. A szakadozott szállal nem szabad folytatni a munkát, le kell vágni a sérült részt és toldani kell.
 • A fűzőszálat meg lehet viaszozni. Ez is segít elkerülni a gubancolódást.
Lehet-e változtatni a mintákon?

A színezés tekintetében természetesen lehet.

Amelyik mintánál több színű kásagyöngy is van, ott a színek felcserélhetőek. Például lakócsai nyakék, virágos gyöngyszalag, csiperke stb.

Ilyenkor arra kell figyelni, hogy csak azonos méretű gyöngyöket cseréljünk fel! 

A gyöngy méretében a változtatását nem javasoljuk. Van olyan minta, amelyik elbírja a változtatást, de van olyan is, amelyik semmilyen méretbeli eltérést sem tolerál.

Hogyan lehet a cérnát könnyen befűzni a tűbe?

A cérna befűzéséhez türelem kell. Néha elsőre sikerül, néha sokadjára.

 • Éles ollóval vágjuk le a cérna hegyét, ha nem sikerül befűzni. Néha többször is meg kell ismételnünk.
 • A cérna végét meg lehet nedvesíteni, ahogyan ösztönös módon a kézi varrásnál tesszük, ha varrótűbe fűzzük a cérnát.
 • Viaszon vagy száraz szappanon végig kell húzni a cérna végét.
 • Az 5. filmben a lakócsai nyakék fűzésekor 1,5 perc körül látható egy másik módszer: a hüvelykujj és mutató ujj közé szorosan beszorítjuk a cérna hegyét és arra toljuk rá a tűt. 
 • Meg lehet próbálni a cérna másik végét befűzni. Hátha könnyebben megy. 
 • A tűbefűző kellék általában nem szokott működni, mert már maga a segédeszköz sem megy bele a gyöngyfűző tűbe.
Kapocs záródásnál feltétlenül szükséges-e 2 db szerelőkarika alkalmazása? A pici karikák könnyen elkallódnak.

Nem feltétlenül szükséges kettő db. Maga a kapocs általában közvetlenül  is felerősíthető a karkötő vagy nyaklánc végére, de a fogadó oldalon szükség van a karikára.

A kapocs néha eltörik, ha szerelőkarikával van felerősítve, könnyen cserélhető.

A szalmagyöngy mérete változtatható-e? Pl. a moldvai csángó tászli esetében.

Igen, az egyszerűbb mintáknál lehet rövidebb vagy kicsit hosszabb méretű szalmagyöngyöt használni, de egy adott munkadarabon belül az azonos motívumhoz csak azonos méret alkalmazható.

Hibás a superduo gyöngy, nincs rajta furat. Mi a teendő?

Sajnos előfordul gyártási hiba, amikor a gyöngy furata nem átjárható. A superduo esetében minden szemet ellenőrizni kell, amikor kézbe vesszük, mert kellemetlen, ha a mintán visszafelé haladva vesszük észre a hiányosságot. Ilyenkor le kell bontani amit addig fűztünk és hibátlanra gyöngyre kell cserélni.


Van olyan mintadarab, amihez nem elegendő a gyöngy mennyisége. Mit tegyünk ilyenkor?

Sajnos előfordulhat tévedés a csomagoláskor, vagy a mennyiség kiszámításakor is. Elnézést kérünk, ha ez történt!

Ennek orvoslására javasoljuk, hogy a problémát a szakkörvezetők feltétlenül jelezzék nekünk a megszokott módon, az "aszakkor" online felületén. 

Fontos tudnivaló, hogy az anyagmennyiség a leírásnak megfelelő méretre van  kiszámolva.

3. Gyöngysor hurok dísszel

Az alapanyagcsomagban található gyöngyök nehezen azonosíthatóak. Mit tegyek?

Az egységcsomag nem tartalmazza a Demi round elnevezésű karika formájú gyöngyöt. Helyettesítésként a 8/0 méretű bronz írisz kásagyöngy került az egységcsomagba. 

A csomagban nem található japán gyöngy, viszont három eltérő színű apró kásagyöngy van, pici méreteltéréssel. A 10/0 és 11/0 kásagyöngyöt az alkotó a maga elképzelése szerint használhatja, a rajznak megfelelő sorrendben. 

Kétféle 4 mm-es méretű gyöngy van az egységcsomagban: csiszolt gyöngy és tekla gyöngy. A rajzot követve mindegy, melyiket melyik helyre fűzzük.

A 6 mm-es barna tekla gyöngy kerül a lógók közepére, alulra.

5. Lakócsai nyakék

Hogyan készítsük el a nyakéket, ha aránytalanul kevés az egységcsomagban a kásagyöngyök mennyisége?

Ha más megoldás nem adódik, próbáljuk meg a mintát áttervezni a gyöngy mennyiségnek megfelelően. Nem fontos a lógóknak mákosnak lenni, vagy teljesen egyszínű is lehet a nyakék. 

8. Csiperke

Más színű, méretű a kásagyöngy a csomagban, vajon elég lesz-e az ékszerhez?

Az egyes gyöngyös filmekben látható ékszereknél mellékletként fel vannak tüntetve az elkészítéshez szükséges hozzávalók, mennyiségek. Abban a színben, fajtában, méretben, ahogy azokat a filmeken bemutatjuk.

A filmek készítésekor az egyik célunk az volt, hogy kis bepillantást is tegyünk a gyöngyök világába, megmutassuk, milyen rengeteg féle és fajta gyöngy létezik akár egy típuson belül is, színek, bevonatok, méretek, gyártók szerint.

A gyöngycsomagok összeállításával foglalkozó cég lelkiismeretesen és maximális odafigyeléssel készíti össze a szakköri csomagokat. A csomagokba kerülő alapanyag az általuk aktuálisan beszerezhető gyöngyökből áll össze.

Előfordulhat olyan eset, hogy például a filmen szereplő ékszer telt gyöngyből készül, amelynek van X gr súlya, a csomagba viszont átlátszó gyöngy kerül, amelynek az egységre eső súlya kisebb (az átlátszó gyöngy mindig könnyebb). A gyöngycsomagok összeállításakor lefűzik az ékszert az aktuális gyöngyből, s az alapján lesz feltüntetve az egységcsomagba kerülő gyöngyök mennyisége, amely így eltérhet az általunk elkészített részletes ajánlástól.

Az elkészülő ékszereknél fontos figyelni a megadott méretre, mert a csomagok csak az adott méretre (nyakbőség és csuklóméret) vonatkozó mennyiségű alapanyagokat tartalmazzák! Az ettől eltérő, például centikkel hosszabb nyaklánc már nem lesz kivitelezhető több példányban.

Általános

Ha hosszabb csipkét szeretnék, mint ami a letölthető alapminta hossza, akkor azt több minta összetoldásával, ragasztásával meg tudom oldani?

Ha hosszabb csipkét szeretnénk készíteni, mint ami a letölthető alapminta hossza, akkor azt az eredeti minta pontos másolatával tudjuk megoldani. A mintaelemeket pontosan összeillesztjük, és rögzítjük ragasztóval, vagy gombostűvel. Fontos, hogy a minta folytatólagos legyen, gondolatban kövessük végig a csipke készítését. Ennek folyamatát a 25. videó 5. percénél mutatjuk be.  

Mennyi idő alatt tudom elsajátítani a csipkeverést?

A csipkeverés elsajátításához sok időre és még több gyakorlásra van szükség. Fontos, hogy türelemmel legyünk önmagunk felé!

Milyen cérnából tudunk csipkét verni?

A csipkeveréshez általában természetes alapanyagú szálakat használunk: pamut, len, kender, esetleg gyapjúszálú csipkeverő cérna is használható. Bizonyos csipkékben még fémszálú cérna is felhasználásra kerül.

Milyen a jó olló?

A csipkeveréshez éles ollót használjunk, ez lehet kisebb méretű is, a szálak pontos vágása érdekében.

Melyik típusú verőke a jó?

Csipkeveréshez a „felültekerős” és a „szoknyás” verőkék egyaránt jók. 

1. foglalkozás

Milyen textilt használjak a csipkeverő párna készítéséhez?

A belső huzat anyagának az angint javasoljuk, a külső huzat karton anyag legyen.

A kész csipkeverő párna a Szakkör webáruházában elérhető:

https://webshop.aszakkor.hu/termekek/uj-csipkeveres/uj-csipkeveres-eszkozok/csipkevero-parna

Mennyi cérnát tekerjünk fel?

A verőkénkre gyakorlás céljából 1–1,5 méter cérnát tekerjünk fel.

Milyen gombostűt célszerű használni?

Mindenképpen rozsdamentes legyen a gombostű. Lehet acél vagy nikkel. A kereskedelemben kapható 30 mm hosszú, 0,6 mm átmérőjű például megfelelő. A nagy fejű gombostű sűrű kitűzés esetén gondot okozhat, mert nem férnek el egymás mellett.

2. foglalkozás

A mintakarton elkészítéséhez milyen kartont használjak?

Bármilyen kartonlap megfelelő. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy minél vastagabb a karton, annál nehezebb átszúrni gombostűvel. Tapasztalat alapján a műszaki rajzlapot javasoljuk.

Vászonverésnél a függőleges szálak nem párhuzamosak. Mi lehet az oka?

Valószínűleg nincsenek eligazgatva a szálak. Minden sor után célszerű meghúzni a szálakat, beigazgatni őket. A csipke akkor lesz szép, ha feszesek a szálak.

3. foglalkozás

Mennyi időt érdemes a csipkeveréssel tölteni?

A tanuló időszakban érdemes minden nap foglalkozni a csipkeveréssel, akár csak néhány perc erejéig, hogy a csipkeverés mozdulatai kellően rögzüljenek.

Miért lesz hullámos az egészverésem?

Az egészverés készítésénél a gyakori ráhajtások miatt cérnatorlódás alakulhat ki. Ezen úgy tudunk segíteni, ha a függőleges párokat - ellentétes irányban - alulról felfelé kissé meghúzzuk, így a szálak feljebb kerülnek, a csipkénk feszesebbé válik. Ezt a csipkét különösen feszes szálvezetéssel kell készíteni!

A gombostűk kiesnek, ha meghúzom a szálakat. Miért?

Először nézzük meg, hogy elég kemény-e a párnánk. A másik probléma lehet a gombostű beszúrása. A kitűzésnél a gombostűt kifelé dőlve szúrjuk be, s körülbelül kétharmad része legyen beszúrva a párnába. Így stabil lesz a tű, nem mozdul el. Nem tudja elhúzni a szál, s szabályos marad a csipkénk.

4. foglalkozás

Hány verőkém legyen?

Egy kezdő csipkeverőnek minimum 15-20 pár verőkére van szüksége.

Hogyan tudok szélesebb azsúrsort készíteni?

Az azsúros mintát a ráhajtás adja. Ha többször hajtunk rá a szálra, akkor nagyobb luk keletkezik.

5. foglalkozás

Hova lesz a másik szál, nem megy végig a soron?

A félverésnél csak egy szál megy végig a soron, a párok másik szála folyamatosan cserélődik.

Miért kell a félveréses háló szélén egészverést készíteni?

Azért célszerű egészverést készíteni a szélén, mert akkor stabil lesz a csipkénk. Ha félverést készítünk a szélén, akkor könnyen elmozdulnak a szálak, s használat során elveszti formáját a csipke.

6. foglalkozás

A csipkét elkészíthetem azsúr nélkül is?

Igen, azsúr nélkül is elkészíthető a csipke. Ez a csipke nem köthető egy tervezőhöz, így szabadon lehet kísérletezni.

7. foglalkozás

Ezt az egyszerű betétcsipkét csak egy színnel lehet elkészíteni?

Több színnel is elkészíthetjük ezt a csipkét. Az egyik lehetőség, hogy a két vezetőszálat cserélem ki színes szálra. Egy másik lehetőség, hogy a csipke jobb és bal oldalán futó függőleges szálakat színezem.

A két vezető szál összekapcsolása csak egyféleképpen történhet?

A két vezetőszál összekapcsolása történhet egészveréses kitűzéssel. Ekkor rusztikus a szálak találkozása. Ha félveréses kitűzéssel kapcsoljuk össze a szálakat, akkor a jobb oldali vezetőszál balra kerül, s a baloldali jobb oldalra.

Általános

Mivel tudom feloldani a drukkoló festéket? A szükséges anyagot hol lehet beszerezni?

A filmekben ajánlott petróleum megvásárolható a legtöbb gazdaboltban, festékboltban.

Változtathatunk-e a filmek sorrendjén az alkotás során?

A filmek tematikájukat tekintve három különálló részből állnak. A szakköri csoport összetételének megfelelően változtatható a három egység sorrendje.

Azsúros szegés készítésekor kihúzhatunk-e több alapanyagszálat?

A napszövetből, amelyre a szűcshímzést készítjük, 2-3 szál is kihúzható, a takácsvászonból két szálnál többet ne húzzunk ki egyszerű azsúr készítésekor.

Ha díszesebb azsúrt készítünk a szélek mentén, akkor több szál is kihúzható, de mindkét oldalon rögzíteni kell a szálakat.

  

Az előnyomáshoz szükséges sablonokat is el kell készítenünk?

A sablonokat nem kell elkészíteni, de ki lehet próbálni a filmben bemutatott egyszerűbb kézzel szúrt sablon készítését.

Hol találom a párna szabásmintáját, ami segítséget ad a kihímzett párna összeállításához?

A 2. foglalkozásban szabtuk le az alapanyagot a párnához, ennél a résznél található a szabásminta, a csatolmányokban.

2. foglalkozás

A foglalkozásokon változtathatunk-e a filmek sorrendjén?

A filmek tematikájukat tekintve három különálló részből állnak. A szakköri csoport összetételének megfelelően változtatható a három egység sorrendje. 

Melyik tárgy készítésekor tanuljuk meg az azsúrozást?

A 2. és 4. foglalkozásban bemutatott széleldolgozási technika a 15. foglalkozás kosárkendőjének vastagabb, könnyebben számolható alapanyagán is elsajátítható a hímzés kivitelezése után. 

3. foglalkozás

Hol tudom beszerezni a petróleumot?

A színtelen, szagtalan petróleum megvásárolható a legtöbb gazdaboltban, festékboltban, háztartási kellékeket árusító üzletben.

A megrendelt készletcsomagban nem találtunk petróleumot, mi ennek az oka?

A petróleumból nem használunk nagy mennyiséget a foglalkozások során, a csomagnak ezért nem része.

1. foglalkozás

Milyen mézet ajánlanak a mézeskalács tészta begyúrásához?

Tulajdonképpen bármilyen méz alkalmas, mégis a vegyes virágmézet ajánljuk. Mi is minden receptünkben ezt használjuk.

Elhangzik a filmben, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Ez fontos?

Nagyon fontos, hogy a mézeskalács tészta begyúrásánál minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, tehát begyúrás előtt idővel minden legyen elkészítve, hogy átvegye a megfelelő hőmérsékletet. Még a tojás is!

2. foglalkozás

A kiszaggatott tésztákat a sütőlemezre úgy helyezzük el, hogy nincs szükség zsírozásra, vajazásra?

Nincs szükség a tepsi / sütőlemez zsírozására. A kiszaggatott formák nem ragadnak le!

3. foglalkozás

Hol szerezhető be az írókás zacskó?

Az írókás zacskó cukrászdiszkontban megvásárolható (a háromszög végű). A sima zacskó (amit Manni használ a filmben) csomagolóanyag gyártónál szerezhető be.

4. foglalkozás

Milyen ételfestéket ajánlanak a mézeskalácsok színezésére?

Por alapú ételfestéket használ Manni a filmben. Enikő a fénymázakat mindig gél ételfestékkel készíti. Tehát bármelyiket ajánljuk.

Gúzskarika készítése

A munka megkezdése előtt mennyi ideig érdemes áztatni a vesszőt?

A munka megkezdése előtt fél, maximum háromnegyed órával hamarabb kell beáztatni a vesszőt. Vízben tartva és forgatva, esetleg lesúlyozva, hogy ellepje a víz. 

Mi a teendő a beáztatott és fel nem használt vesszővel, illetve ront-e az anyag minőségén, hogy előzőleg be volt áztatva?

A beáztatott és fel nem használt vesszőt kiterítve szárítsuk meg, különben be fog penészedni.

A beáztatott, majd újra kiszárított vessző nem fog veszíteni a minőségéből.

Kosáralj variációk

Milyen méretű vesszőt használjak a kerek, illetve az ovális kosáralj elkészítéséhez?

A kerek és az ovális kosáralj elkészítéséhez fenékbélést, illetve a kosár méretétől függően 80–100 cm-es vesszőt használunk.

Fonott kosár felkarózása, felbokrozása

Milyen méretű vesszőt használjak a kosár felkarózásához?

A kisebb méretű kosarak felkarózásához a 80 cm-es, a nagyobb méretű kosarakhoz a 100 és 120 cm-es vesszőket használjuk.

Mazsolás kosár

Milyen méretű vesszőt használjak a mazsolás kosár elkészítéséhez?

A mazsolás kosár felkarózásához a 80 cm-es vesszőt használjuk, abból is a vékonyabbakat; oldalfonáshoz a nagyobb kosarakból lehullott rövid, vékony szálakat használjuk fel.

Általános

Ha repedés keletkezik a csön-csön gyűrűn vagy a karkötőn, mit csináltam rosszul?

Amikor elkezdjük a zsinór gyúrását, nem szabad nyomni a gyapjút, csak óvatosan görgetni - ahogy a videóban is elhangzik -, mintha tészta lenne és nem akarnánk, hogy nyúljon.

Tehát csak föl-le, hosszan hengergessük és ne nyomjuk, amíg a felülete hengerszerű lesz és megerősödik (2 perc). Általában akkor alakul ki ilyen repedés, ha túl erősen nyomtuk.

Mennyi anyagot használjunk el az adott nemezelt tárgy elkészítéséhez?
 • kis gyűrű, zsinór, kis virág kitűző készítése: kb. 5 g
 • virágos nemeznyakék levelekkel: kb. 15-20 g
 • labda, kis mobiltok, tolltartó, pénztárca: 50-60 g 
 • gömbölyű kincsestartó: 70-100 g (mérettől függően)
 • kisebb táskák: 100-150 g
 • ülőpárnák, közepes tarsolyok, mamuszok: kb. 200 g
 • maroknyi tömör tárgyak (madárka, maci, bárány stb): kb. 50 g
 • kisebb takarók (70 cm x 140 cm): kb. 1,5 kg


Ezek azonban csak hozzávetőleges adatok, hiszen van, akinek vékony a tépése, van, akinek vastagabb.

A felhasznált anyagmennyiség függ a tárgyak méretétől és vastagságától, robosztusságától is, a tárgy funkciójától, hiszen egy ugyanakkora falvédőt vékonyabbra nemezelünk, mint egy földre teríthető gyermekszőnyeget.

(Az elkészítés és száradás után érdemes lemérni magát a tárgyat, ha pontosan szeretnénk tudni.)

Mennyi szappant használjak labdakészítés közben?

Először sok kell, majd ahogy tömörödik a gyapjú, úgy egyre kevesebb és kevesebb. A végső gyúrásnál már csak forró vízre van szükség.

Hogyan tisztíthatom az elkészült nemeztárgyakat?

Nyugodtan ki lehet mosni őket, hiszen készítés közben is mossuk. 

Csap alatt bevizezhetjük, majd kevés szappannal bedörzsöljük és folyó vízben addig mossuk, míg tiszta nem lesz. Formázás után fűtőtesten egy éjszaka alatt újra kiszárad.

A szakköri foglalkozások alkalmával hogyan dolgozzunk? Párban, egyénileg, esetleg többen, kalákában?

Az apróbb tárgyaknál (gyűrű, kis karkötő, golyócskák, apró kis állatkák, játékok, ujjbábok, kis tokok) általában mindenki külön-külön, egyénenként dolgozik, hogy az anyagszerűséget megtanulja (mennyi szappant és vizet használjunk, meddig simogassuk, mikortól gyúrogassuk a tárgyunkat, és mikor tekinthető késznek, mikor és milyen erővel bánjunk az anyaggal).  Ehhez sok-sok gyakorlás és türelem szükséges, ezért egy típusú tárgyat sokszor elkészíthetünk. Például zsinórt is sokféle méretben, vastagságban készíthetünk, s aztán azt többféle célra is felhasználhatjuk: gyűrűnek, karkötőnek nyakláncnak, kötözőzsinórnak, hajdísznek, övnek... A két végét hagyhatjuk szabadon, vagy körbezárhatjuk és összenemezelhetjük, vagy virágokat, levelet, golyót illeszthetünk, nemezelhetünk rá. 

A csön-csön gyűrűs játéknál dolgozhatunk együtt is közösen, de akkor többen mindössze 1 darab játékot készítünk. Ha mindenki saját játékot szeretne, amit haza is lehet vinni, akkor készíthet mindenki magának egyet. 

Nagy méretű társasjátékok, takarók esetén azonban fontos, hogy többen dolgozzunk együtt, hiszen méreténél és súlyánál fogva a gyúrást, locsolásokat, hengergetéseket (ami nehéz fizikai munka is egyben és igen hosszadalmas) célszerű kalákában végezni.

Nemezművészet

Hol szerezhetem be a foglalkozásokhoz az 5 féle alapanyagot?

https://webshop.aszakkor.hu/kategoria-nemezeles

Ez a gyapjúcsomag tartalmazza mind az ötféle felhasznált alapanyagot:

 • 400 g magyar merinó nyers bundagyapjút
 • 1 kg szalaggyapjút 10 csodaszép színben
 • 0,5 kg bundagyapjút (bergschaf) 6 színben
 • 100 g fürtös gyapjút 5 színben
 • 10 g zöld selyemrostot


Ezekből öt személy is bátran dolgozhat a szakkörön, de egy főnek sem sok.

Nemezvirág

Mi a teendő,ha a virág szára és a virág szirma nem nemezelődött össze? Ennek mi lehet az oka?

-Az egyik ok, hogy miért nem állt össze a két nemez (szár és virág) az az, hogy a virágot nagyon óvatosan és csak 1-2 percig kell simogatni. Utána mehet az összeillesztés a szárral. Kevés szappan, és víz, majd fólián keresztül ÓVATOS 5 perc simogatás. Ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos! Mert, ha a zöld részt túl erősen nyomjuk, akkor nem bele akar állni a virágba, hanem ledörzsöljük róla.

Mit csináljak, ha nem állt rá és két darabban van a tárgy: tehát virág és szár levéllel?

-Szárítsátok ki a tárgyakat, úgy ahogy most vannak. Illesszétek össze a tárgyakat, ahogy jó lenne, ha állna, és zöld cérnával varrjátok össze, pár öltéssel.

-Nemezeljétek tovább, amíg kész nincs. Ha még mindkét elem puha volt, akkor össze fog nemezelődni. Végén a cérna eltávolítható, ha zavaró, de sokszor teljesen belevész a nemezbe.

Ha már az egyik nagyon összetapadt, akkor már nem fog összenemezelődni. Készítsetek egy másikat, most már biztos sikerülni fog!

Kistáska

Mennyi idő összesen a kis tarsoly elkészítése?

A minta előrajzolása, színezése, megtervezése, a sablon előrajzolása és kivágása kb. 1 órát vesz igénybe.

A mintakirakás és a tarsolytest összeállítása, összesimogatása kb. 1-1,5 óra. 

A tarsoly kigyúrása kb. 2-2,5 óra, így összesen kb. 4-5 óra alatt készíthető el.

Mikor lehet üreges tárgy készítésénél a sablont kivenni?

A tárgyunkból a sablont menet közben, körülbelül 15-20 perces simogatás és/vagy az első két laza hengergetés után szoktuk kivenni, miután a szabad gyapjúszálak legalább annyira összekapaszkodnak, hogy csippentéspróbával már nem lehet felszedni őket. Ez egy stabil előnemezes állapot, amikor a szálak már stabilan egymáshoz kapaszkodnak, de még nem, vagy alig tömörödnek. Ilyenkor már a minta is teljesen belekapaszkodik az alatta levő felületbe.

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához. Az oldal igénybevételével elfogadod a cookie-k használatát. Az Adatkezelési tájékoztató elolvasása.

Sütik kezelése

A sütik segítségével javítjuk szolgáltatásainkat. A weboldalon ezeket a sütiket használjuk:

A weboldal működéséhez elengedhetetlen funkciókért felelősek.

Név nélküli statisztika, ami segít minket a weboldal tovább fejlesztésében.

Mi is az a süti?

A süti (cookie) egy kis fájl, amely akkor kerül a számítógépre, amikor Ön egy webhelyet látogat meg. A sütik számtalan funkcióval rendelkeznek.

Többek között információt gyűjtenek, megjegyzik a látogató egyéni beállításait, felhasználásra kerülnek pl. az online bevásárlókosarak használatakor, és általánosságban megkönnyítik a weboldal használatát a felhasználók számára.

Hogyan ellenőrizheti és hogyan tudja kikapcsolni a sütiket?

Minden modern böngésző engedélyezi a sütik beállításának a változtatását. A legtöbb böngésző alapértelmezettként automatikusan elfogadja a sütiket, de ezek általában megváltoztathatóak, hogy megakadályozza az automatikus elfogadást és minden alkalommal felajánlja a választás lehetőségét, hogy szeretne vagy nem sütiket engedélyezni.

Felhívjuk figyelmét, hogy mivel a sütik célja weboldalunk használhatóságának és folyamatainak megkönnyítése vagy lehetővé tétele, a cookie-k alkalmazásának megakadályozása vagy törlése által előfordulhat, hogy felhasználóink nem lesznek képesek weboldalunk funkcióinak teljes körű használatára, illetve hogy a weboldal a tervezettől eltérően fog működni böngészőjében.

A legnépszerűbb böngészők süti beállításairól az alábbi linkeken tájékozódhat

Süti típusa Ezen típusú sütik fogadása Adatkezelés jogalapja Adatkezelés célja Adatkezelés időtartama Kezelt adatkör Címzettek köre Adatok továbbítása
Munkamenet sütik Munkamenet sütik használatához nem szükséges engedély Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. CVIII. törvény (Elkertv.) 13/A. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezés A honlap megfelelő működésének biztosítása A vonatkozó látogatói
munkamenet
lezárásáig tartó
időszak
aszakkor.hu - october_session
aszakkor.hu - user_auth
Adatkezelő Nincs
Használatot elősegítő sütik Használatot elősegítő sütik engedélyezése Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. CVIII. törvény (Elkertv.) 13/A. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezés A felhasználói élmény növelése, a honlap használatának kényelmesebbé tétele + Az engedély tárolásának lehetősége Amikor a böngészési programfolyamat véget ér
365 év
365 év
365 év
aszakkor.hu - ck_glue_visit
aszakkor.hu - sg-cookies-consent
aszakkor.hu - sg-cookies-necessary
aszakkor.hu - sg-cookies-statistics
Adatkezelő Nincs
Google Analytics Google Analytics engedélyezése Az Ön hozzájárulása Információt gyűjtsünk azzal kapcsolatban, hogyan használják látogatóink weboldalunkat + Az engedély tárolásának lehetősége 2 év
1 perc
24 óra
aszakkor.hu - _ga
aszakkor.hu - _gat_gtag_UA_19221102_26
aszakkor.hu - _gid
Google Analytics Google LLC
X
Regisztráljon a még teljesebb felhasználói élmény és az extra funkciók elérésének érdekében!
Egyben iratkozzon fel hírlevelünkre is!
Adatkezelési tájékoztatót
ÁSZF-et