Gyöngyfűzés

Online szakkör Az ékszer, a gyöngy ősidők óta minden népi kultúrában megjelenik. Lehet ajándék, díszíthetjük vele ruhánkat, esetleg lakó környezetünket. A gyöngyfűzés folyamatosan meg tud újulni, mert mindig van új alapanyag és hozzá új ötlet.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Nagyon tetszenek az ékszerek és szeretném más színekben is elkészíteni őket. Hol tudok gyöngyöt vásárolni?

A 17-es foglalkozásnál szerepel az "alapanyagbeszerző hely" melléklet, ahol összegyűjtöttük a gyöngyök és egyéb alapanyagok forgalmazásával foglalkozó üzletek, webshopok elérhetőségét.

Érdemes felkeresni a Szakkör webáruházát is: 

webshop.aszakkor.hu


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Az 1. foglalkozáshoz tartozó alapanyag felhasználásához kérnénk egy kis segítséget!

A csomaghoz tartozó kiegészítő leírás:

Az első nyaklánc fagyöngyökből készült, de fakockák helyett a lánc közepén nagyobb fagolyókat használtunk, megőrizve így a lánc ritmusát és szivárványos színeit. A színes fagolyók közé kis natúr hengert fűztünk „köztes” elemként, ezzel téve szabályossá a nyaklánc kinézetét.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

2. téma: Egysoros gyöngykaláris

A második témánál kiderül, hogy milyen egyszerűen fűzhetünk egyforma szemű gyöngyökből kalárist. Megismerkedünk a teklagyönggyel.

Egy óra alatt elkészül és akár már aznap este felvehető egy színházi előadásra vagy éppen másnap a munkahelyre a mindennapi ruhatárunk kiegészítőjeként.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A 3. foglalkozáshoz tartozó alapanyag felhasználásához kérnénk egy kis segítséget!

A csomaghoz tartozó kiegészítő leírás:

Ennél a témánál több méretű gyönggyel fűzünk. Ez nagy odafigyelést igényel, mert könnyű összekeverni az egyforma színű, de nem azonos méretű gyöngyöket. Ebben a gyöngysorban megismerhetjük a kásagyöngy mellett a tekla gyöngyöket, melyeket fényes, sima felület jellemez, valamint bekerül a láncba a csiszolt gyöngy is.

Ebben a videóban találkozunk egy újdonsággal. Rögzítenünk kell a kapcsot a lánc két végéhez, amit jelen esetben a lánc elején lévő kapocs feldolgozásával kezdünk. A lánc végére tesszük a kapocs másik felét.Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A foglalkozáshoz tartozó alapanyag felhasználásához kérnénk egy kis segítséget!

A csomaghoz tartozó kiegészítő leírás:

Ennél a témánál az eredeti népi minta az alap. Sokaknak furcsa lehet a piros –fehér „mákos”csüngő rész, de az odakészített anyagból ez fűzhető meg. Az ékszer végén a szalag rádolgozása a videótól eltérően másként is történhet.

4. téma: Vízfolyásos karkötő

A nevét a hullámvonalban fűzött szalmagyöngyökről kapta. A szalmagyöngy egy üvegcső formájú gyöngy. Többféle méretben (hossz és vastagság) létezik, ebben a mintában kb. 2 mm átmérőjű és 6 mm hosszú szalmagyöngyöt használunk, de természetesen rövidebb vagy hosszabb szalmával is elkészíthető, csak hozzá kell igazítani a kásagyöngyök méretét és számát. Így lehet játszani a kész ékszer formájával is: lehet tömzsibb vagy éppen karcsúbb, keskenyebb vagy szélesebb.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A 6. foglalkozáshoz tartozó alapanyag felhasználásához kérnénk egy kis segítséget! A csomaghoz tartozó kiegészítő leírás:

A kokárda fűzésénél egy újabb gyöngytípussal ismerkedünk meg, a neve superduo (twin gyönggyel helyettesíthető). Kétlyukú, ami számos lehetőséget nyújt a felhasználására. A kokárda fűzését ezekkel kezdjük. Megtanulunk még kitűzőt felvarrni a kokárda hátuljára, hogy ruhán is viselhető legyen. Ugyanezzel a mintával készíthető medál vagy akár fülbevaló is. 

Lehet-e a kokárdát nagyobb méretűre fűzni?

Igen, lehet, de elsősorban nem úgy, hogy a kör közepét 10-től több szuperduóval kezdjük.

Javasoljuk, hogy a minta szerint kezdjük a fűzést, kifelé haladva szélesebb sávban fűzzük a zöld és a fehér sorokat (a szuperduót követő két kásagyöngysor ne fehér legyen, hanem még zöld, a csiszolttól pedig fehér színt alkalmazzunk). Végül plusz 2 körrel kiegészítve saját gondolatunk szerint piros gyönggyel fejezzük be a kokárdát.

Ez már önálló tervezéssel tud megvalósulni, amihez szívből gratulálunk! A kreatív szándékot örömmel támogatjuk.

Elkészült a nagyobb méretű kokárda.

Köszönjük Komlódi Krisztinának, hogy elkészítette a kokárdát és fotót is küldött róla.

Reméljük, mások is kedvet kapnak hozzá.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A 7. foglalkozáshoz tartozó alapanyag felhasználásához kérnénk egy kis segítséget!

A csomaghoz tartozó kiegészítő leírás:

Virágos karkötő (egyszerű vagy kalotaszegi gyöngyszalag) 

Egyszerű népi minta, melyben a virágok elhelyezése változó lehet. Fekete alapon dolgozunk, mint a videóhoz mellékelt fotón látható. 


 


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A 8. foglalkozáshoz tartozó alapanyag felhasználásához kérnénk egy kis segítséget!

A csomaghoz tartozó kiegészítő leírás:

Nagyon kedvelt népi minta, amelyben ritmikusan ismétlődnek az azonos szakaszok. Függőleges fűzéssel készül, hálószerűen, rombuszos mintákat ismételünk. Mivel sok cérnát fogunk használni, ezért a cérna toldását is meg kell tanulni. Ebben a részben erre is sor kerül. Gyorsan és könnyen elkészülő ékszer, minden korosztálynak szívesen ajánljuk. Próbáljátok ki bátran!

Ebben a videóban a rajzkészítésre is felhívnánk a figyelmet, mert a rajzolás hozzásegít a későbbi mintaolvasáshoz és fűzéshez.
 


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A 9. foglalkozáshoz tartozó alapanyag felhasználásához kérnénk egy kis segítséget!

A csomaghoz tartozó kiegészítő leírás:

Moldvai csángó tászli 

Ez egy közismert minta, ami sokszor jelenik meg mindennapjainkban. Látványosan lehet variálni színekkel, gyöngytípusokkal. Meglepetés, hogy középről kezdjük a fűzést, de ez a teljes szimmetria miatt lehetséges. Kövessétek a mintát!

Új! Rövid égetett végű szalma gyöngy. Sodrott zsinór készítése fonalból az ékszer megkötéséhez.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A 10. foglalkozáshoz tartozó alapanyag felhasználásához kérnénk egy kis segítséget!

A csomaghoz tartozó kiegészítő leírás:

Megint újdonsággal szolgálunk: ezt a karkötőt 2 tűvel és 2 szállal fogjuk elkészíteni. Igazi ujjgyakorlat, de ne ijedjetek meg, nem nagy ördöngösség, próbálkozzatok bátran! Sőt nem csak karkötő, medál, gyűrű is készülhet ugyanezzel a technikával. Figyeljétek a videót, praktikus tanácsokat hallhattok!


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A 11. foglalkozáshoz tartozó alapanyag felhasználásához kérnénk egy kis segítséget!

A csomaghoz tartozó kiegészítő leírás:

A karkötő eldolgozása eltér a videóban látott megoldástól. A 40 centiméteres szalagot félbehajtjuk, arra fogjuk felvarrni az elkészült aszimmetrikus gyöngyszalagot. Gomb helyett T- kapcsot dolgozunk a végére.

Szeretném a karkötőt szélesebb pántra elkészíteni. Milyen díszítést javasoltok?

A gyöngyözni kívánt nyakpánt méretéhez igazodóan készíthetők a virágok akár két vagy három sorban is, kis eltolással, hogy ne egymás fölé, hanem egymás közé essenek a sorok virágai.

Igazán szép mintázatot lehet így kialakítani.

Lehet a gyöngyök méretén is változtatni, nagyobb és kisebb virágokat elhelyezni, akár eltérő színekben is, mint egy színes tavaszi virágmező.

Csak a fantázia szab határt.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Gyöngyszövéssel készült karkötőhöz milyen felvetőszálat lehet használni?

A felvetőszál tetszés szerint lehet vékonyabb és vastagabb cérna, például az a 60-as műszálas cérna is megfelelő, amivel általában fűzünk, vagy a 40-es, 20-as. Fontos, hogy ne szakadjon könnyen. 

Jól alkalmazható a hímzéshez általánosan használt gyöngyfonal; megfelelő lehet a horgolócérna is. 

Ha vékonyabb felvetőszállal dolgozunk, kevésbé lesz látható a színe, ha vastagabbal, akkor a gyöngyök között jobban kilátszik. A gyöngyökhöz hangoljuk a felvetőszál színét.


Miért hullámos a széle a szövésnek?

Több oka is lehet a hullámosodásnak:

 • egyenetlenek a gyöngyszemek,
 • túl szorosra lett húzva a fűzőszál,
 • túl laza a felvetés.

Néhány szem gyöngy a karkötőben kissé kibukik a sorból. Mi lehet az oka? Hogyan lehet javítani?

Az ok nagyon egyszerű: amikor egy soron visszafelé öltve haladunk, akkor a tűt a felvetőszál fölött kell bújtatni. Ha véletlenül néhány szemnél a felvetőszál alatt haladt a tű, akkor azok a szemek ugyan rajta maradnak a cérnán, nem esnek ki a sorból, de lelógnak.

Javítani úgy lehet, hogy az adott helyen újra rögzítjük a felvetőszálak közé azt a néhány szemet.

Mennyire kell szorosan fűzni a gyöngyhurkát?

Kivételesen a hurka fűzésénél kevésbé kell a feszes fűzésre törekedni, mint a többi technikánál.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A 13. foglalkozáshoz tartozó alapanyag felhasználásához kérnénk egy kis segítséget!

A csomaghoz tartozó kiegészítő leírás:

Gyöngyszövött karkötő

A szövés technikája könnyen megjegyezhető, de ennek ellenére több fontos dologra kell figyelni, hogy ne maradjanak ki gyöngyszemek, és egyenletes, szép felületet kapjunk. A befejezéshez a fogyasztást alkalmazzuk, majd összefonva befejezzük. Ez a legegyszerűbb módja az eldolgozásnak.Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Mindig meglazul a cérna fűzés közben, pedig figyelek rá. Mit csináljak másként?

Minden öltéskor figyelni kell rá, hogy a cérna ne lazuljon meg. Ne tegyük le a kezünkből, tartsuk a gyöngyöt szorosan az ujjainkkal. A feszes tartásnak folyamatosnak kell lenni.Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A fagolyó néhol kilátszik, nem fedi le egyenletesen a gyöngy. Hogyan csináljam?

Azért használunk a gyönggyel megegyező színű fagyöngyöt, mert valóban, nem fedi le tökéletesen a gömbformát a gyöngy. Egy kis leleményességgel, ahogyan a gyöngy mérete megkívánja, változtathatunk a szemek számán. Válasszunk olyan fonalat, ami esetleg jobban fed, lazább sodrású.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Nagyon megtetszett ez az ékszer és már meg is fűztem több színben is. Tudnának-e esetleg még variációs lehetőséget ajánlani?

A somogyi cakkos is azon ékszerek közé tartozik, amely számtalan módon variálható. 

Szívesen adunk tippet, ötletet.

Elkészítheti például japán delica gyöngyből - simább tapintású, szabályosabb háromszögeket fog kapni. Ez egy picit apróbb gyöngy a kásához képest, így a háromszögek méretével való játék lehetősége is bővül.

Érdemes kipróbálni a háromszögek alsó csúcsán egy 3 vagy 4 mm-es csiszolt vagy kristálygyönggyel helyettesíteni a pikót - igazán elegáns és finom ékszerré válik a gyöngynyakékünk.

Izgalmas tervezgetést kívánunk!
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Nagyon megtetszett ez az ékszer és már meg is fűztem több színben is. Tudnának-e esetleg még variációs lehetőséget ajánlani?

A somogyi cakkos is azon ékszerek közé tartozik, amely számtalan módon variálható.

Szívesen adunk tippet, ötletet.

Elkészítheti például japán delica gyöngyből - simább tapintású, szabályosabb háromszögeket fog kapni. Ez egy picit apróbb gyöngy a kásához képest, így a háromszögek méretével való játék lehetősége is bővül.

Érdemes kipróbálni a háromszögek alsó csúcsán egy 3 vagy 4 mm-es csiszolt vagy kristálygyönggyel helyettesíteni a pikót - igazán elegáns és finom ékszerré válik a gyöngynyakékünk.

Izgalmas tervezgetést kívánunk!


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Van-e különbség a Super duó és a Twin gyöngy között?

Minimális eltérés van, de ez az adott nyaklánc és karkötő mintáját nem befolyásolja. A Super duó kicsit élesebben formázott, méretük és sziluettjük azonban nagyon hasonló. Egymást helyettesíteni tudják.

Nem megy át a tű a Twin gyöngy furatán. Mit tegyek?

Érdemes ellenőrizni mielőtt elkezdjük fűzni a gyöngyöt, mert előfordul, hogy az egyik furat nem átjárható. Ha ez akkor derül ki, amikor már beépítettük az ékszerbe, sajnos vissza kell bontani. Ha nincs teljesen elzáródva a furat, akkor esetleg meg lehet próbálni a tűvel átlyukasztani.Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Lehet-e változtatni a bojt méretén?

A bojt készülhet más méretben is.

Hosszában könnyebb növelni, mert egyszerűen szélesebb sablonra tekerjük a fonalat, így hosszabb lesz a fonal rész, hosszabb lesz a bojt.

Szélességben is lehet változtatni, de ez már tervezést igényel. Több szálat kell a sablonra tekerni, de egyúttal a gyöngyhálóban lévő gyöngyszemek számát is növelni kell minden sorban, a forma által kívánt mértékben.

Mire tudjuk használni a bojtot?

Nyakláncon medál, fülbevaló, táskadísz, kulcstartóra dísz, cipzár húzó, ruha megkötőjének dísze.Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Fel lehet-e cserélni a színek sorrendjét a rojtokban?

Az egységcsomagban a mellékletben található rajz alapján, darabszámra van kiadagolva a gyöngy. Ezért a színek felcserélése nem lehetséges. Természetesen csoportos fűzés esetén egymás között lehet csereberélni a gyöngyöket.


Ha hozzászólást szeretnél írni, akkor kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj a weboldalra.

2022.02.12. 21:45  –  Drávai-Gyurcsik Renáta (#2092)
Fantasztikus videók! Nagy-nagy köszönet értük! Óriási segítséget nyújtanak és hatalmas löketet adnak a további alkotásra! Köszönöm mindenkinek! Aranyat érnek!
2021.01.14. 02:09  –  Ladán Éva (#108)
Óriási ötlet és megvalósítása! Megköszönöm az ötletgazdának, a videókon látható és a háttérben közreműködő összes munkatársnak, hogy láthatom, és láthatják még sokan ezeket a videókat.
Őszinte tisztelettel: Ladán Éva
2021.01.13. 10:07  –  Gressai Katalin (#101)
Köszönöm a lehetőséget Nagy Gyöngyinek, Jeszenszky Anitának, hogy ebben a bezárt helyzetben ily módon segítenek, oktatnak.
Gratulálok. További sikereket, videókat.
Üdvözlettel Gressai Katalin
2021.01.10. 15:29  –  Korom Andrea (#93)
Gratulálok!
További sikeres munkát kívánok!
2020.11.20. 13:28  –  Dinkó Tamás (#3)
Átlátható, részletes videók! Gartulálok!

Ha ki szeretnéd tölteni, akkor kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj a weboldalra.

Amennyiben tetszik és hasznosnak találod a szakkört és a weboldalt, kérjük ajánld ismerősödnek.

Ha kérdésed van a szakkör valamelyik foglalkozásával kapcsolatban, itt felteheted: https://aszakkor.hu/kerdezz-felelek

Hogyan lehet elkerülni a cérna összegubancolódását?

 • Ha túl hosszú a cérna, amivel dolgozol, könnyen kerül rá csomó. Javasoljuk, hogy próbálj meg rövidebb szállal fűzni. Így előfordulhat, hogy többször kell majd toldani, de összességében megéri.
 • Ha felmerült a gyanú, hogy csomó került a cérnára, azonnal ellenőrizni kell, addig, amíg nem szorul meg teljesen a csomó. Ilyenkor még sokkal könnyebb kioldani.
 • Ha már ott a csomó a cérnán, lehet, hogy még körömmel meg lehet lazítani. Először mindig az ujjainkkal próbáljuk oldani. Ha ez már nem megy, akkor a tű segítségével lazítsunk a csomón. Ügyeljünk arra, hogy a cérnát a tű ne roncsolja el. A szakadozott szállal nem szabad folytatni a munkát, le kell vágni a sérült részt és toldani kell.
 • A fűzőszálat meg lehet viaszozni. Ez is segít elkerülni a gubancolódást.

Lehet-e változtatni a mintákon?

A színezés tekintetében természetesen lehet.

Amelyik mintánál több színű kásagyöngy is van, ott a színek felcserélhetőek. Például lakócsai nyakék, virágos gyöngyszalag, csiperke stb.

Ilyenkor arra kell figyelni, hogy csak azonos méretű gyöngyöket cseréljünk fel! 

A gyöngy méretében a változtatást nem javasoljuk. Van olyan minta, amelyik elbírja a változtatást, de van olyan is, amelyik semmilyen méretbeli eltérést sem tolerál.

Hogyan lehet a cérnát könnyen befűzni a tűbe?

A cérna befűzéséhez türelem kell. Néha elsőre sikerül, néha sokadjára.

 • Éles ollóval vágjuk le a cérna hegyét, ha nem sikerül befűzni. Néha többször is meg kell ismételnünk.
 • A cérna végét meg lehet nedvesíteni, ahogyan ösztönös módon a kézi varrásnál tesszük, ha varrótűbe fűzzük a cérnát.
 • Viaszon vagy száraz szappanon végig kell húzni a cérna végét.
 • Az 5. filmben a lakócsai nyakék fűzésekor 1,5 perc körül látható egy másik módszer: a hüvelykujj és mutató ujj közé szorosan beszorítjuk a cérna hegyét és arra toljuk rá a tűt. 
 • Meg lehet próbálni a cérna másik végét befűzni. Hátha könnyebben megy. 
 • A tűbefűző kellék általában nem szokott működni, mert már maga a segédeszköz sem megy bele a gyöngyfűző tűbe.

Kapocs záródásánál feltétlenül szükséges-e 2 darab szerelőkarika alkalmazása? A pici karikák könnyen elkallódnak.

Nem feltétlenül szükséges kettő darab. Maga a kapocs általában közvetlenül  is felerősíthető a karkötő vagy nyaklánc végére, de a fogadó oldalon szükség van a karikára.

A kapocs néha eltörik; ha szerelőkarikával van felerősítve, könnyen cserélhető.

A szalmagyöngy mérete változtatható-e? Például a moldvai csángó tászli esetében.

Igen, az egyszerűbb mintáknál lehet rövidebb vagy kicsit hosszabb méretű szalmagyöngyöt használni, de egy adott munkadarabon belül az azonos motívumhoz csak azonos méret alkalmazható.

Hibás a superduo gyöngy, nincs rajta furat. Mi a teendő?

Sajnos előfordul gyártási hiba, amikor a gyöngy furata nem átjárható. A superduo esetében minden szemet ellenőrizni kell, amikor kézbe vesszük, mert kellemetlen, ha a mintán visszafelé haladva vesszük észre a hiányosságot. Ilyenkor le kell bontani, amit addig fűztünk és hibátlan gyöngyre kell cserélni.

A szerelőkarikán lévő pici résen kibújik a cérna. Hogyan lehet ezt elkerülni?

A legbiztosabb megoldás, ha nem szimpla szerelőkarikát alkalmazunk, hanem "duplakarikát". Hátránya az, hogy a kapcsot nehezebb rátenni, előnye, hogy nem tud a cérna leakadni róla.

A "duplakarika" nem két darabot jelent, hanem olyan karikát, aminek az íve egymáson áthajlik. 

Ha csak szimpla karika áll rendelkezésre, akkor több sor cérnával rögzítsük a karikát a gyöngyhöz és fogóval próbáljuk szorosan összenyomni. A kapocs általában nem szokott leakadni a karikáról.

A mintarajzon való eligazodáshoz van-e valami jó gyakorlat ?

Amíg nehezen látjuk át a mintát, addig fűzés közben a rajznak megfelelő állásban tartsuk a gyöngyöt a kezünkben. Így könnyebb visszaellenőrizni, nem tévesztünk-e. Érdemes pl. egy kis vonalzóval letakarni azt a részt a papíron, amit már elkészítettünk. Jobban átlátjuk, hol tartunk a fűzésben.

Nagyon tetszenek az ékszerek és szeretném más színekben is elkészíteni őket. Hol tudok gyöngyöt vásárolni?

A 17-es foglalkozásnál szerepel az "alapanyagbeszerző hely" melléklet, ahol összegyűjtöttük a gyöngyök és egyéb alapanyagok forgalmazásával foglalkozó üzleteket, webshopok elérhetőségét.

Ajándékba szeretnék készíteni nyakláncot, gyöngygallért, de nem tudom a pontos méretet. Mit tegyek ilyenkor?

A legegyszerűbb módszer az ajándékba szánt nyaklánc esetében, hogy arra a végére, ahová a szerelőkarika kerül, egy  lánchosszabbítót is felkapcsolunk.

Ez lehet készen kapott lánchosszabbító is, ezek kb. l 5 cm-esek, néhány darabos kiszerelésben kaphatóak a gyöngyforgalmazással foglalkozó üzletek alkatrész polcain és általában az egyik végén egy kis díszítőelem is lóg. Ha ilyet nem sikerül beszerezni, méterre is vásárolhatóak a láncok. Ebben az esetben a kívánt hossznál szétnyitunk egy láncszemet, leemeljük a folyóméterben vásárolt láncról és átbújtatva a már kész nyaklánc végén lévő szerelőkarikán összezárjuk.

Megbízható-e a toldás, nem fog-e kioldódni a csomó?

Ha ellenőriztük a csomót közvetlenül a megkötés után, akkor nem lesz gond. Ettől függetlenül a biztonság kedvéért egy pici körömlakkal megerősíthetjük. Vigyázzunk, ne sokat tegyünk, nehogy a cérna olyan keménnyé váljon a csomónál, hogy a gyöngyszembe nem fér be.

Fontos-e a gyöngy színével megegyező színű cérnával dolgozni?

Nem feltétlenül. Eltérő színnel is dolgozhatunk, ilyenkor előfordulhat, hogy kevésbé lesz esztétikus a kész ékszer. Egyébként sok olyan minta van, aminél igazából nincs nagy jelentősége a megegyező szín használatának.

Lehet-e mindegyik ékszerhez a delfinkapcsot használni?

A delfinkapocs talán a legelterjedtebb típus, mivel a gyakorlatban általában jól lehet használni. Szinte mindenhez jó.

Szélesebb karkötőnél azonban praktikusabb csőkapcsot, vagy valamilyen több ponton rögzíthető kapcsot alkalmazni.

Nem sikerül a tűbe befűzni a cérnát. Mit tegyünk?

A gyöngyfűzőtű többféle méretben kapható. A 12-es méret egészen vékony,  a 10-es méret kicsit vastagabb és nagyobb lyukkal rendelkezik. Érdemes beszerezni többféle méretű tűt. A tű hossza kevésbé fontos tényező. 

Ha nehezen boldogulunk a befűzéssel, akkor javasoljuk a "Big Eye" gyöngyfűzőtű beszerzését. Ezt szét lehet nyitni, praktikus kellék. 

A fűzőszál toldása melyik videó anyagánál található?

A fűzőszál toldása a 17. videónál (Viráglánc) található.

Tetszenek az ékszerek és szeretném más színekben is elkészíteni őket. Hol tudok gyöngyöt vásárolni?

A 17-es foglalkozásnál szerepel az "alapanyagbeszerző hely" melléklet, de  érdemes felkeresni a Szakkör webáruházát is: https://webshop.aszakkor.hu/

A rajz készítéséhez, olvasásához melyik videóban találok segítséget?

A 8. videóban Csiperke nyaklánc fűzésénél a rajzkészítésre is felhívjuk a figyelmet. A rajzolás hozzásegít a későbbi mintaolvasáshoz és fűzéshez.

Nagy Gyöngyi
Népi Iparművész, népi ékszerkészítő, gyöngyfűző
Adatlap

Hivatásnak az óvónői pályát választottam. A gyöngyfűzésben autodidakta módon szereztem jártasságot, eleinte csak hobbi volt, később erre koncentráltam. A népi ékszerkészítést mestereimtől tanultam. Szeretek a különböző technikákkal, formákkal kísérletezni, újat alkotni, de a régi tárgyakat is érdeklődéssel tanulmányozom.

Farkasné Jeszenszky Anita
Népi Iparművész, népi ékszerkészítő, gyöngyfűző
Adatlap

Végzettségem szerint közgazdász és külkereskedelmi szakember vagyok. A gyöngyfűzést először kikapcsolódásként éltem meg, ma már az életem szerves része. Az ékszerkészítés számos technikája által mindig variálható, megújítható, korlátlan lehetőséget rejt magában. Fontosnak tartom a hagyományok megismerését és a tudásátadást.A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához. Az oldal igénybevételével elfogadod a cookie-k használatát. Az Adatkezelési tájékoztató elolvasása.

Sütik kezelése

A sütik segítségével javítjuk szolgáltatásainkat. A weboldalon ezeket a sütiket használjuk:

A weboldal működéséhez elengedhetetlen funkciókért felelősek.

Név nélküli statisztika, ami segít minket a weboldal tovább fejlesztésében.

Mi is az a süti?

A süti (cookie) egy kis fájl, amely akkor kerül a számítógépre, amikor Ön egy webhelyet látogat meg. A sütik számtalan funkcióval rendelkeznek.

Többek között információt gyűjtenek, megjegyzik a látogató egyéni beállításait, felhasználásra kerülnek pl. az online bevásárlókosarak használatakor, és általánosságban megkönnyítik a weboldal használatát a felhasználók számára.

Hogyan ellenőrizheti és hogyan tudja kikapcsolni a sütiket?

Minden modern böngésző engedélyezi a sütik beállításának a változtatását. A legtöbb böngésző alapértelmezettként automatikusan elfogadja a sütiket, de ezek általában megváltoztathatóak, hogy megakadályozza az automatikus elfogadást és minden alkalommal felajánlja a választás lehetőségét, hogy szeretne vagy nem sütiket engedélyezni.

Felhívjuk figyelmét, hogy mivel a sütik célja weboldalunk használhatóságának és folyamatainak megkönnyítése vagy lehetővé tétele, a cookie-k alkalmazásának megakadályozása vagy törlése által előfordulhat, hogy felhasználóink nem lesznek képesek weboldalunk funkcióinak teljes körű használatára, illetve hogy a weboldal a tervezettől eltérően fog működni böngészőjében.

A legnépszerűbb böngészők süti beállításairól az alábbi linkeken tájékozódhat

Süti típusa Ezen típusú sütik fogadása Adatkezelés jogalapja Adatkezelés célja Adatkezelés időtartama Kezelt adatkör Címzettek köre Adatok továbbítása
Munkamenet sütik Munkamenet sütik használatához nem szükséges engedély Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. CVIII. törvény (Elkertv.) 13/A. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezés A honlap megfelelő működésének biztosítása A vonatkozó látogatói
munkamenet
lezárásáig tartó
időszak
aszakkor.hu - october_session
aszakkor.hu - user_auth
Adatkezelő Nincs
Használatot elősegítő sütik Használatot elősegítő sütik engedélyezése Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. CVIII. törvény (Elkertv.) 13/A. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezés A felhasználói élmény növelése, a honlap használatának kényelmesebbé tétele + Az engedély tárolásának lehetősége Amikor a böngészési programfolyamat véget ér
365 év
365 év
365 év
aszakkor.hu - ck_glue_visit
aszakkor.hu - sg-cookies-consent
aszakkor.hu - sg-cookies-necessary
aszakkor.hu - sg-cookies-statistics
Adatkezelő Nincs
Google Analytics Google Analytics engedélyezése Az Ön hozzájárulása Információt gyűjtsünk azzal kapcsolatban, hogyan használják látogatóink weboldalunkat + Az engedély tárolásának lehetősége 2 év
1 perc
24 óra
aszakkor.hu - _ga
aszakkor.hu - _gat_gtag_UA_19221102_26
aszakkor.hu - _gid
Google Analytics Google LLC
X
Regisztráljon a még teljesebb felhasználói élmény és az extra funkciók elérésének érdekében!
Egyben iratkozzon fel hírlevelünkre is!
Adatkezelési tájékoztatót
ÁSZF-et