Mézeskalács

Online szakkör A mézeskalács alakban és díszítményben egyaránt a legváltozatosabb sütemény. Kevés olyan nagy hagyománnyal rendelkező kézműves tevékenység van, amely változatlan alapanyagokból, összetevőkből készítve ma is él.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Milyen mézet ajánlanak a mézeskalács tészta begyúrásához?

Tulajdonképpen bármilyen méz alkalmas, mégis a vegyes virágmézet ajánljuk. Mi is minden receptünkben ezt használjuk.

Elhangzik a filmben, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Ez fontos?

Nagyon fontos, hogy a mézeskalács tészta begyúrásánál minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, tehát begyúrás előtt idővel minden legyen elkészítve, hogy átvegye a megfelelő hőmérsékletet. Még a tojás is!


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A kiszaggatott tésztákat a sütőlemezre úgy helyezzük el, hogy nincs szükség zsírozásra, vajazásra?

Nincs szükség a tepsi / sütőlemez zsírozására. A kiszaggatott formák nem ragadnak le, ha bőven van alatta liszt.


Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Hol szerezhető be az írókás zacskó?

Az írókás zacskó cukrászdiszkontban megvásárolható (a háromszög végű). A sima zacskó (amit Manni használ a filmben) csomagolóanyag gyártónál szerezhető be.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Milyen ételfestéket ajánlanak a mézeskalácsok színezésére?

Por alapú ételfestéket használ Manni a filmben. Enikő a fénymázakat mindig gél ételfestékkel készíti. Tehát bármelyiket ajánljuk.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A mézespuszedlik egy adag tésztából lettek kisütve?

250 g fehérliszt és 250 g rozsliszt van a receptben. A filmben mindhárom puszedlit kisütjük. Ebből a mennyiségből kb. 40-50 kisméretű puszedli sül ki. Az nem olyan sok egy ilyen finomsághoz. Duplázzátok meg az adagot, az a biztos! :)




A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Mi a titka a jó cukormáznak?

A jó cukormáz nagyon fontos kelléke a mézeskalács-díszítésnek.

Ahhoz, hogy jó minőségű cukormázat készítsünk, fontos, hogy az alapanyagok - a tojás és a porcukor - szobahőmérsékletűek legyenek.

A következő és elmaradhatatlan lépés a porcukor átszitálása kislyukú szitán.

A tojás feltörésénél nagyon vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele a sárgájából!

Egy tojásfehérjéhez kb. 15-17 dkg porcukorra van szükség. Érdemes kimérni a mennyiséget. Ez főleg a kezdeteknél sokat segíthet.

A cukormáz kézzel és robotgéppel egyaránt kikeverhető.

A gépi keverésnél rögtön az elején hozzáadjuk a kimért mennyiség 1/3-át, azután fokozatosan adagoljuk a többit. A legvégén - akár kanalanként - óvatosan adagoljunk, amíg a jó állagot elérjük.

Milyen a jó állag?

Ha a kész mázból egy kanálnyit felemelünk és az szakaszosan potyog le a kanálról. Ha folyamatosan folyik le, akkor még híg. Ebben az esetben további porcukrot adagolunk hozzá - nagyon kicsi mennyiségenként. Ha fennmarad a kanálban és egyáltalán nem esik le onnan, akkor már túl kemény. Ezt javítani úgy tudjuk, hogy egy másik tojás fehérjéből egy picit hozzácsurgatunk és tovább keverjük a géppel. 

A jó cukormáz gyönyörű hófehér. Elkészítése nagy figyelmet igényel. 

Mindig friss cukormázzal díszítsük a mézeskalácsokat!



A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A terülőmázat ecsettel és díszítőzsákból is fel lehet tölteni?

A terülőmázat kétféleképp vihetjük fel a mézeskalács felületére: kis tálkából ecsettel vagy zacskóba töltve, kicsit nagyobb lyukat kivágva nyomással. 

A jó terülőmáz teljesen jól kell fedjen, ezért érdemes nagy odafigyeléssel felhígítani.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A szíveken a piros mázat hogyan készíthetjük el ilyen fényesre?

A felületkezelést a szakkör elején található részekben bemutatjuk. Érdemes visszanézni.

Ezek a szívek egész tojásban elkavart piros gél állagú ételfestékkel vannak felületkezelve. Utána mindenképp sütőbe tesszük, három percre hőkezelésre.

Ezért ilyen gyönyörű fényesek a felületek.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A lekvár milyen kell legyen, hogy sütés közben a puszedliben maradjon?

Mindenképp sütésálló lekvár kell legyen. Nagyon kedveljük a házi, hagyományos eljárással, hosszú ideig főzőtt lekvárokat. Természetesen csak az a lekvár használható, amely pektin nélkül készült. Erre nagyon vigyázzunk!


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A madárka szárnya sütés előtt lett ráhelyezve vagy rá lett ragasztva a madárka testére írókával?

A madár szárnyát sütés előtt helyeztük a testre. A formát kartonlap mentén szabtuk ki, majd egy enyhe vizes ecsettel megkentük a helyét és arra ráraktuk. Igy szépen együtt sülnek ki. Szerencsésebb, ha így készítitek el. Az írókával felragasztás nagyon felemelné a szárny magasságát, ezért esztétikailag nem lenne megfelelő.


A magvas és felrakásos mézeskalács sütése a 6. foglalkozásnál látható: 

aszakkor.hu/szakkorok/mezes/6

A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

A magvas és felrakásos mézeskalácsoknál el lehet-e hagyni a felrakásra szolgáló tésztát?

Ha magvas és felrakásos mézeskalácsnak nevezzük a kész mézeskalácsot, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki a rátét tésztát. Kísérletezgetni természetesen lehet. A rátét tészta térbeliséget és egy újabb színt hoz a mézeskalács felületére, ugyanakkor sok-sok variációs lehetőséget ad a díszítésben. Érdemes vele játszani!


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Hol kapható kalácsfény?

Kalácsfény bármelyik cukrászdiszkontban beszerezhető. Kicsit nagyobb kiszerelésben kapható, de mindenképp megéri megvásárolni és kipróbálni, mert nagyon szép felületet kapunk.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Érdemes az egyszerűbb díszítéseknél is használni a minta kijelölését?

Bármikor használható a mintalapokról levett minták szurkálással való átjelölése a mézeskalács felületére. Akár az egyszerű mintáknál is használható, ha ez segíti az írókázást vagy a mintaelemek elhelyezését a felületen. A kezdésnél jól jöhet ez a segítség. Amikor már sokat írókáztatok nem fogjátok igényelni a kijelölést.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz

Ezeket a kiszúrókat hol lehet beszerezni?

A filmekben használt kiszúrókat a "szurjkivelem" vállalkozással gyártattuk le. Őket a facebook oldalon találjuk meg, mindenképp érdemes rákeresni. Bármilyen formát elkészítenek a 3d nyomtatással.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.


A Szakkör webshop
Szeretnéd elkészíteni?
Készültünk egy csomaggal hozzá.

Ha hozzászólást szeretnél írni, akkor kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj a weboldalra.

2020.11.18. 20:00  –  Kiss Antal (#8)
Nagyon tetszik a szakkör!

Ha ki szeretnéd tölteni, akkor kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj a weboldalra.

Amennyiben tetszik és hasznosnak találod a szakkört és a weboldalt, kérjük ajánld ismerősödnek.

MÉZESKALÁCS KISZÚRÓ -SZAKKÖRI CSOMAG 1 FŐ RÉSZÉRE

MÉZESKALÁCS KISZÚRÓ -SZAKKÖRI CSOMAG 1 FŐ RÉSZÉRE

A kiszúrócsomag 1 fő részére lett összeállítva.

11 cm átmérőjű virágszirom alakú
16x13 cm-es szívalakú
11x10 cm tulipán alakú
10x9 cm nyúl alakú
7x7 cm bárány alakú
7x6 cm csibe alakú
7x6 cm kakas alakú
7x5 cm madár alakú
8x8 cm szív alakú
8x8 cm hatágú hópihe
5x5 cm szív alakú
14x11 cm csengettyű alakú
7x5 cm gomba alakú
5x4 cm gomba alakú
5x5 cm virágszirom alakú
7x5 cm lovacska alakú
7x6 cm tulipán alakú
8x6,5 cm fenyőfa alakú
8x6,5 cm angyalka alakú
7x3,5 cm hullócsillag alakú
6,5x3 cm tulipán alakú
6x6 cm babakocsi alakú
7x7 cm ötágú csillag alakú
5,5x3,5 cm tojás alakú
5,5x5 cm házikó kéménnyel alakú
5,5x4 cm házikó alakú
Kádár Manni
mézeskalács-készítő szakoktató
Adatlap

Tanítói diplomám megszerzése után kerültem kapcsolatba a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel. Soraikban tanultam többféle kismesterség alapjait, majd alaposabban a szövést, később a mézeskalács-készítést.

Bujdosó Enikő
mézeskalács-készítő szakoktató
Adatlap

Népi kézművesként olyan emberekkel alkotok, sütök, díszítek, akik a hagyományt, a népi kézműves kultúrát szeretik és tisztelik. Óvodapedagógusként is jó érzéssel tölt el, hogy a magyar népi kultúrát közvetíthetem, amelyet igyekszem élővé tenni.



A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához. Az oldal igénybevételével elfogadod a cookie-k használatát. Az Adatkezelési tájékoztató elolvasása.

Sütik kezelése

A sütik segítségével javítjuk szolgáltatásainkat. A weboldalon ezeket a sütiket használjuk:

A weboldal működéséhez elengedhetetlen funkciókért felelősek.

Név nélküli statisztika, ami segít minket a weboldal tovább fejlesztésében.

Mi is az a süti?

A süti (cookie) egy kis fájl, amely akkor kerül a számítógépre, amikor Ön egy webhelyet látogat meg. A sütik számtalan funkcióval rendelkeznek.

Többek között információt gyűjtenek, megjegyzik a látogató egyéni beállításait, felhasználásra kerülnek pl. az online bevásárlókosarak használatakor, és általánosságban megkönnyítik a weboldal használatát a felhasználók számára.

Hogyan ellenőrizheti és hogyan tudja kikapcsolni a sütiket?

Minden modern böngésző engedélyezi a sütik beállításának a változtatását. A legtöbb böngésző alapértelmezettként automatikusan elfogadja a sütiket, de ezek általában megváltoztathatóak, hogy megakadályozza az automatikus elfogadást és minden alkalommal felajánlja a választás lehetőségét, hogy szeretne vagy nem sütiket engedélyezni.

Felhívjuk figyelmét, hogy mivel a sütik célja weboldalunk használhatóságának és folyamatainak megkönnyítése vagy lehetővé tétele, a cookie-k alkalmazásának megakadályozása vagy törlése által előfordulhat, hogy felhasználóink nem lesznek képesek weboldalunk funkcióinak teljes körű használatára, illetve hogy a weboldal a tervezettől eltérően fog működni böngészőjében.

A legnépszerűbb böngészők süti beállításairól az alábbi linkeken tájékozódhat

Süti típusa Ezen típusú sütik fogadása Adatkezelés jogalapja Adatkezelés célja Adatkezelés időtartama Kezelt adatkör Címzettek köre Adatok továbbítása
Munkamenet sütik Munkamenet sütik használatához nem szükséges engedély Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. CVIII. törvény (Elkertv.) 13/A. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezés A honlap megfelelő működésének biztosítása A vonatkozó látogatói
munkamenet
lezárásáig tartó
időszak
aszakkor.hu - october_session
aszakkor.hu - user_auth
Adatkezelő Nincs
Használatot elősegítő sütik Használatot elősegítő sütik engedélyezése Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalmi szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. CVIII. törvény (Elkertv.) 13/A. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezés A felhasználói élmény növelése, a honlap használatának kényelmesebbé tétele + Az engedély tárolásának lehetősége Amikor a böngészési programfolyamat véget ér
365 év
365 év
365 év
aszakkor.hu - ck_glue_visit
aszakkor.hu - sg-cookies-consent
aszakkor.hu - sg-cookies-necessary
aszakkor.hu - sg-cookies-statistics
Adatkezelő Nincs
Google Analytics Google Analytics engedélyezése Az Ön hozzájárulása Információt gyűjtsünk azzal kapcsolatban, hogyan használják látogatóink weboldalunkat + Az engedély tárolásának lehetősége 2 év
1 perc
24 óra
aszakkor.hu - _ga
aszakkor.hu - _gat_gtag_UA_19221102_26
aszakkor.hu - _gid
Google Analytics Google LLC
X
Regisztráljon a még teljesebb felhasználói élmény és az extra funkciók elérésének érdekében!
Egyben iratkozzon fel hírlevelünkre is!
Adatkezelési tájékoztatót
ÁSZF-et