A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához. Az oldal igénybevételével elfogadod a cookie-k használatát. Az Adatkezelési tájékoztató elolvasása.
Mézeskalács
Online szakkör A mézeskalács alakban és díszítményben egyaránt a legváltozatosabb sütemény. Kevés olyan nagy hagyománnyal rendelkező kézműves tevékenység van, amely változatlan alapanyagokból, összetevőkből készítve ma is él.
Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
Milyen mézet ajánlanak a mézeskalács tészta begyúrásához?
Tulajdonképpen bármilyen méz alkalmas, mégis a vegyes virágmézet ajánljuk. Mi is minden receptünkben ezt használjuk.
Elhangzik a filmben, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Ez fontos?
Nagyon fontos, hogy a mézeskalács tészta begyúrásánál minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, tehát begyúrás előtt idővel minden legyen elkészítve, hogy átvegye a megfelelő hőmérsékletet. Még a tojás is!

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
A kiszaggatott tésztákat a sütőlemezre úgy helyezzük el, hogy nincs szükség zsírozásra, vajazásra?
Nincs szükség a tepsi / sütőlemez zsírozására. A kiszaggatott formák nem ragadnak le, ha bőven van alatta liszt.

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
Hol szerezhető be az írókás zacskó?
Az írókás zacskó cukrászdiszkontban megvásárolható (a háromszög végű). A sima zacskó (amit Manni használ a filmben) csomagolóanyag gyártónál szerezhető be.

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
Milyen ételfestéket ajánlanak a mézeskalácsok színezésére?
Por alapú ételfestéket használ Manni a filmben. Enikő a fénymázakat mindig gél ételfestékkel készíti. Tehát bármelyiket ajánljuk.

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
A mézespuszedlik egy adag tésztából lettek kisütve?
250 g fehérliszt és 250 g rozsliszt van a receptben. A filmben mindhárom puszedlit kisütjük. Ebből a mennyiségből kb. 40-50 kisméretű puszedli sül ki. Az nem olyan sok egy ilyen finomsághoz. Duplázzátok meg az adagot, az a biztos! :)

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
Mi a titka a jó cukormáznak?
A jó cukormáz nagyon fontos kelléke a mézeskalács-díszítésnek.
Ahhoz, hogy jó minőségű cukormázat készítsünk, fontos, hogy az alapanyagok - a tojás és a porcukor - szobahőmérsékletűek legyenek.
A következő és elmaradhatatlan lépés a porcukor átszitálása kislyukú szitán.
A tojás feltörésénél nagyon vigyázzunk, hogy ne kerüljön bele a sárgájából!
Egy tojásfehérjéhez kb. 15-17 dkg porcukorra van szükség. Érdemes kimérni a mennyiséget. Ez főleg a kezdeteknél sokat segíthet.
A cukormáz kézzel és robotgéppel egyaránt kikeverhető.
A gépi keverésnél rögtön az elején hozzáadjuk a kimért mennyiség 1/3-át, azután fokozatosan adagoljuk a többit. A legvégén - akár kanalanként - óvatosan adagoljunk, amíg a jó állagot elérjük.
Milyen a jó állag?
Ha a kész mázból egy kanálnyit felemelünk és az szakaszosan potyog le a kanálról. Ha folyamatosan folyik le, akkor még híg. Ebben az esetben további porcukrot adagolunk hozzá - nagyon kicsi mennyiségenként. Ha fennmarad a kanálban és egyáltalán nem esik le onnan, akkor már túl kemény. Ezt javítani úgy tudjuk, hogy egy másik tojás fehérjéből egy picit hozzácsurgatunk és tovább keverjük a géppel.
A jó cukormáz gyönyörű hófehér. Elkészítése nagy figyelmet igényel.
Mindig friss cukormázzal díszítsük a mézeskalácsokat!

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
A terülőmázat ecsettel és díszítőzsákból is fel lehet tölteni?
A terülőmázat kétféleképp vihetjük fel a mézeskalács felületére: kis tálkából ecsettel vagy zacskóba töltve, kicsit nagyobb lyukat kivágva nyomással.
A jó terülőmáz teljesen jól kell fedjen, ezért érdemes nagy odafigyeléssel felhígítani.

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
A szíveken a piros mázat hogyan készíthetjük el ilyen fényesre?
A felületkezelést a szakkör elején található részekben bemutatjuk. Érdemes visszanézni.
Ezek a szívek egész tojásban elkavart piros gél állagú ételfestékkel vannak felületkezelve. Utána mindenképp sütőbe tesszük, három percre hőkezelésre.
Ezért ilyen gyönyörű fényesek a felületek.

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
A lekvár milyen kell legyen, hogy sütés közben a puszedliben maradjon?
Mindenképp sütésálló lekvár kell legyen. Nagyon kedveljük a házi, hagyományos eljárással, hosszú ideig főzőtt lekvárokat. Természetesen csak az a lekvár használható, amely pektin nélkül készült. Erre nagyon vigyázzunk!

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
A madárka szárnya sütés előtt lett ráhelyezve vagy rá lett ragasztva a madárka testére írókával?
A madár szárnyát sütés előtt helyeztük a testre. A formát kartonlap mentén szabtuk ki, majd egy enyhe vizes ecsettel megkentük a helyét és arra ráraktuk. Igy szépen együtt sülnek ki. Szerencsésebb, ha így készítitek el. Az írókával felragasztás nagyon felemelné a szárny magasságát, ezért esztétikailag nem lenne megfelelő.

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
A magvas és felrakásos mézeskalácsoknál el lehet-e hagyni a felrakásra szolgáló tésztát?
Ha magvas és felrakásos mézeskalácsnak nevezzük a kész mézeskalácsot, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki a rátét tésztát. Kísérletezgetni természetesen lehet. A rátét tészta térbeliséget és egy újabb színt hoz a mézeskalács felületére, ugyanakkor sok-sok variációs lehetőséget ad a díszítésben. Érdemes vele játszani!

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
Hol kapható kalácsfény?
Kalácsfény bármelyik cukrászdiszkontban beszerezhető. Kicsit nagyobb kiszerelésben kapható, de mindenképp megéri megvásárolni és kipróbálni, mert nagyon szép felületet kapunk.

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
Érdemes az egyszerűbb díszítéseknél is használni a minta kijelölését?
Bármikor használható a mintalapokról levett minták szurkálással való átjelölése a mézeskalács felületére. Akár az egyszerű mintáknál is használható, ha ez segíti az írókázást vagy a mintaelemek elhelyezését a felületen. A kezdésnél jól jöhet ez a segítség. Amikor már sokat írókáztatok nem fogjátok igényelni a kijelölést.

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Gyakran ismétlődő kérdések a videóhoz
Ezeket a kiszúrókat hol lehet beszerezni?
A filmekben használt kiszúrókat a "szurjkivelem" vállalkozással gyártattuk le. Őket a facebook oldalon találjuk meg, mindenképp érdemes rákeresni. Bármilyen formát elkészítenek a 3d nyomtatással.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.

Készültünk egy csomaggal hozzá.
Ha hozzászólást szeretnél írni, akkor kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj a weboldalra.
Ha ki szeretnéd tölteni, akkor kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj a weboldalra.
Amennyiben tetszik és hasznosnak találod a szakkört és a weboldalt, kérjük ajánld ismerősödnek.
MÉZESKALÁCS KISZÚRÓ -SZAKKÖRI CSOMAG 1 FŐ RÉSZÉRE
A kiszúrócsomag 1 fő részére lett összeállítva.11 cm átmérőjű virágszirom alakú
16x13 cm-es szívalakú
11x10 cm tulipán alakú
10x9 cm nyúl alakú
7x7 cm bárány alakú
7x6 cm csibe alakú
7x6 cm kakas alakú
7x5 cm madár alakú
8x8 cm szív alakú
8x8 cm hatágú hópihe
5x5 cm szív alakú
14x11 cm csengettyű alakú
7x5 cm gomba alakú
5x4 cm gomba alakú
5x5 cm virágszirom alakú
7x5 cm lovacska alakú
7x6 cm tulipán alakú
8x6,5 cm fenyőfa alakú
8x6,5 cm angyalka alakú
7x3,5 cm hullócsillag alakú
6,5x3 cm tulipán alakú
6x6 cm babakocsi alakú
7x7 cm ötágú csillag alakú
5,5x3,5 cm tojás alakú
5,5x5 cm házikó kéménnyel alakú
5,5x4 cm házikó alakú
Tanítói diplomám megszerzése után kerültem kapcsolatba a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel. Soraikban tanultam többféle kismesterség alapjait, majd alaposabban a szövést, később a mézeskalács-készítést.
Népi kézművesként olyan emberekkel alkotok, sütök, díszítek, akik a hagyományt, a népi kézműves kultúrát szeretik és tisztelik. Óvodapedagógusként is jó érzéssel tölt el, hogy a magyar népi kultúrát közvetíthetem, amelyet igyekszem élővé tenni.
Nagyon tetszik a szakkör!