Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke

Édesanyám kitűnő, ízletes főztje miatt választottam ezt a hivatást. Tanuló éveimet a gyulai Park Hotelben kezdtem; 2011-ben a Gödöllői Egyetem idegenforgalmi és turizmus szakán szereztem diplomát. Olyan nagy múltú helyeken dolgozhattam, mint a Mátyás Pince, a Százéves Étterem, a Fesztivál Étterem, a Központi Hidegkonyha és az Átrium Hyatt. 2012-től a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, 2019 januárjától a Békéscsabai Szakképzési Centrum rendezvényszervezője vagyok. 

Amikor a Nemzeti Művelődési Intézet a Komatál Programot meghirdette, egyik feladatom az lett, hogy a gyönyörű komatálakba komponáljak ételeket, azokban jelenítsem meg a fogásokat. Majd a gasztronómia, a helyi hagyományos ízvilág népszerűsítése, a lokális értékek bemutatása hívta életre a Nemzeti Művelődési Intézet 2020 tavaszán debütáló Gasztrobuszát, amelyhez örömmel csatlakoztam. Minden ilyen hétvégi esemény komplex programot kínál, amiben a kultúra és gasztronómia újra együtt van jelen.



Eredmények, díjak

Pályám során, számos versenyen, kiállításon és fesztiválon vettem részt hazai és nemzetközi környezetben.


1990-1994: Gyula, Park Hotel, konyhafőnök; Szlovákiában, Szerbiában, Lengyelországban ételbemutatók prezentálása magyar specialitásokkal

1994-1998: Gyula, Aranysas Étterem, ügyvezető igazgató

1998-2004: Gyula, HUNGUEST Hotels, executive chef, 33 szállodakonyha chefjeinek trénere

1988: Miskolc, 3 aranyérem, Szakácsművészeti kategória különdíj

1998: Luxemburgi Világbajnokság csapatban bronzérem, egyéniben diploma

1998: Hunguest Service Kupa 2. helyezés csapatban

1998-1999: Nagyszakácsi Királyi Szakácsverseny, Vadételek királyi szakácsa cím

2000: Bazel, Európa-bajnokság, Hunguest Hotel csapatkapitány, ezüstérem

2000: Erfurt, Szakácsolimpia - egyéniben bronzérem

2000. december 16.: Mesterszakácsi cím adományozása

2001: Thaiföld, Budapest étterem, üzletvezető-helyettes, konyhafőnök

2001: Thaiföldi Országos Gasztronómiai Verseny, csapatban aranyérem

2001: Tokió, magyar étterem tervezése, kialakítása

2002: Budapest, Szakácsművészeti verseny, 3 aranyérem, összetett versenyben I. helyezés

2004-től vendéglátó vállalkozó

2008: Németország, Erfurt egyéni aranyérem

2009-2011: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke

2010: Chile, Gasztronómiai Világkiállítás, magyar alapanyagok bemutatása

2010-től az országos kiterjesztésű Menza Minta=Mintamenza Program szakmai vezetője

2012-től a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének (MNHSZ) alelnöke

2012: Complete-Food Kft., ügyvezető igazgató

2014: Chicago, Nemzetközi Vásár, magyar gasztronómiai pavilon vezetőjeként magyar értékek és hungarikumok bemutatása

2016 márciusától a közétkeztetés területén országos tisztiorvosi megbízott

2017-2018: Milánó, Kézműves Vásár – gasztronómiai pavilon vezetője

2017-2018: Berlin, Grüne Woche - gasztronómiai pavilon vezetője

2016-tól Pekingi Magyar Nagykövetség és Pekingi Magyar Kulturális Intézet által szervezett gasztronómiai rendezvények szakmai irányítója

2019 januárjától a Békéscsabai Szakképzési Centrum rendezvényszervezője

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a biztonságos böngészés és jobb felhasználói élmény biztosításához. Az oldal igénybevételével elfogadod a cookie-k használatát. Az Adatkezelési tájékoztató elolvasása.

Sütik kezelése

A sütik segítségével javítjuk szolgáltatásainkat. A weboldalon ezeket a sütiket használjuk:

A weboldal működéséhez elengedhetetlen funkciókért felelősek.

Név nélküli statisztika, ami segít minket a weboldal tovább fejlesztésében.

X
Regisztráljon a még teljesebb felhasználói élmény és az extra funkciók elérésének érdekében!
Egyben iratkozzon fel hírlevelünkre is!
Adatkezelési tájékoztatót
ÁSZF-et